ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Птици < НАЗАД

КАК СЕ ХРАНИ БЪРЗОЛЕТ част 1: Храна и приготвяне

Бързолетът е уникална птица и начинът, по който се храни е уникален. Той яде само летейки с отворена уста, като кит, който събира небесен планктон. Не може да яде когато е кацнал и не може да бъде научен, така че храненето по време на доотглежане от човек е сериозно предизвикателство


С Ъ С Т А В К И


1. БЕЛИ ЧЕРВЕИ
 

Белите червеи се купуват от риболовен магазин. Те представляват ларви на мухи. Живи са, ползват се за стръв, съхраняват се в хладилник.

Не бива да се дават на птицата цели, защото ципата на тялото им е изключително здрава и дебела и обикновено преминават през храносмилателната система цели, тоест стомашните сокове не ги разграждат и веществата от тях не се усвояват от организма. От друга страна, те доста трудно умират. Погълнати живи и цели, има вероятност някои от тях да продължат известно време да живеят в стомаха и да ядат от стените му, причинявайки поражения върху тъканите му.

!!! Брашнените червеи (Tenebrio molitor), дъждовни и торни червеи, които се ползват за други видове насекомоядни птици, са абсолютно неподходяща храна за бързолети!!! При продължителна употреба водят до смърт или малформации на перата, което на практика означава невъзможност птицата да лети. 

!!! Имайте предвид, че не може да отгледате здрава птица само с бели червеи, без другите съставки. Можете да закрепите положението за ден-два-три, но не може да отглеждате, разчитайки само на тази съставка от храната, защото ще храните непълноценно.    

 
2. ПРАХ ОТ МУХИ

Repashy Grub Pie е храна за гекони. Repashi имат голяма гама продукти, но само този вид е изключително базиран само на насекоми и то конкретно мухи, а дребните ципокрили насекоми са естествената храна на бързолетите в природата.​

Продава се в магазини за екзотични животни, но рядко го има в наличност, обикновено го поръчвам от чужбина (Amazon). 

3. ВИТАМИНИ

Веднъж дневно в храната се добавят витамини за птици.

Ползвайте различни видове общи витамини за птици, не за пера, за мускули или нещо друго. Дозирането е трудно за толкова дребна птица, така че малко се случва "на око", но не бива да се прекалява.

4. ДРУГИ ДОБАВКИ

  • Дребни щурци и скакалци по 2-3 на ден, без големите твърди крака (от природата или от магазин за жива храна за екзотични животни)
  • Ларва на восъчен молец до 1/2 дневно (от риболовен магазин)
  • Мухи смачкани и овлажнени с вода
  • Какавиди на мухи

  

П Р И Г О Т В Я Н Е:

Замразете предварително белите червеи, за да не ги режете живи, и съхранявайте във фризера (1).

Изваждате си нужното количество за едно хранене (2), пресявате триците с едро сито и измивате червеите с хладка вода, като отсипвате останалите на повърхността трици и какавидирали червеи (кафяви пашкули) заедно с водата (3). След това нарязвате червеите с ножица на ситно (4).

Може да режете с чопър за ядки още докато са замразени червеите, но става прекалено кашеста смес, а и ножчето на чопъра бързо се затлачва от ципите на червеите.

 

Към добре нарязаните червеи се добавя прахът от мухи (5), разбърква се добре до средно гъста каша и ако е необходимо се разрежда с топла вода. От топлата вода кашата от мухи набъбва, така че като престои 1-2 минути кашата се сгъстява. 

Добавят се витамините  и после сместта се пълни в спринцовка (6). Аз обикновено храня по 20+ бързолета, така че приготвям големи количества каша и първо пълня голяма спринцовка тип жанетка (7), с която пълня няколко от по-малките спринцовки от 5 милилитра от Нурофен или Азатрил (8). Можете да ползвате и обикновени спринцовки, като им отрежете чучурчето и загладите ръбовете при среза, за да не нараняват лигавицата на устната кухина. Спринцовките се пълнят като се изважда буталото и после пак се поставя.

На Вас вероятно ще Ви се налага да храните една птица, така че можете да напълните с пинсета директно една малка спринцовка. Най-малките бързолетчета се хранят със спринцовка от 1 милилитър. 

Черните и бледите бързолети изяждат по около 1 милилитър смес на едно хранене, а Алпийските, които са доста по-едри, изяждат по 5 милилитра на хранене, но все пак зависи от възрастта, започва се с по-малко и се преценява. Трябва да храните поне 8 пъти дневно в интервала от 7.00 до 22.00ч.    

Допълнителните съставки (щурци, скакалци, мухи, какавиди) се дават отделно, те биха запушили спринцовката.

Можете да си приготвите смес за деня и да съхранявате в хладилник. В такъв случай преди да дадете на птицата, ще трябва да стоплите спринцовката с храната в леко топла вода до стайна температура, защото не бива да е студена храната.

Кашата трябва да е сочна, но не съвсем течна, за да не задавите птицата (отворът на трахеята е дупка зад езика). Ако кашата е сочна, не е нужно да давате вода отделно.