ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Птици < НАЗАД

НАМЕРИХ БЪРЗОЛЕТ! Какво да правя?!

БЪРЗОЛЕТИТЕ
 

На пръв поглед невзрачни, но всъщност едни от най-невероятните птици. Много често ги бъркат с лястовици, заради формата на тялото, или със соколчета, заради извитите сърповидно крила, формата на клюна и много здравите нокти, с които стискат силно.

У нас се срещат 3 вида - Алпийски, Черен бързолет и Блед бързолет. Алпийският е много по-едър от Черния и Бледия. Разликата в големината е в пъти. Алпийският е с бял корем, Черният и Бледият с черен.

В миналото бързолетите са населявали скали и пещери, където са строили гнездата си в процепи и на скални тераси. Все още има гнездящи по такива места и до днес, но градовете, с техните панелни постройки, предоставили на бързолетите прекрасни условия и видът буквално процъфтял. 

 

В днешни дни много от бързолетите правят гнездата си и отглеждат потомство в градовете през лятото, във фугите между панели на блокове, пространства между външни тела на климатици и фасадите, отдушници на панелни сгради и всякакви цепнатини в сградите на височина от 3-ти етаж нагоре.

Макар да населяват масово градовете ни и да гнездят кажи речи до главите ни в панелните блокове, малцина знаят нещо за тази изключително интересна с начина си на живот птица. Бързолетът не каца изобщо 9 месеца в годината. Храни се и спи летейки, пие капки вода от въздуха. Малкото му, изключително аеродинамично тяло, е невероятен резервоар на неспирна енергия. Каца само за да прави гнездо, да мъти и да храни малките си. Късите крачка, снабдени със здрави нокти, са пригодени за отвесно кацане на стена, не може да каца като другите птици с корем към земята и не може да излети така, ако е паднал на земя.


 

БЪРЗОЛЕТ НА ЗЕМЯТА - ПРИЧИНИ

Когато някой намери бързолет на земята, обичайните съвети, които получава от други хора в социалните мрежи и от организации, които търси за съвет, е да хвърли птицата от високо, за да излети. Тези така наречени указания се базират на това, че бързолетите просто са с много къси крака и затова не могат да излетят от земя. Това принципно е така, но... въпросът, който трябва да си зададем, е защо бързолетът изобщо е на земята, каква е причината той да падне там.

Причини за това може да има много и категорично не би следвало да се действа така, сякаш бързолет не може да има проблем, заради който е паднал. Не може да мяташ птица да лети, ако не си преценил нейната възраст и състояние.

Как Ви звучи да бутате човешко бебе по стълбите, за да тича, като то още е във възраст, в която не може да ходи? Как Ви звучи болен човек да го блъскате и насилвате да тича, като той не може да се изправи на крака? Зле нали? А точно това се случва и с голяма част от бързолетите, които с най-добри чувства и желание за помощ, вдигаме от земята и мятаме да летят. Без да имаме знанията и уменията да преценим възрастта и състоянието на животното, не бива да го принуждаваме да прави каквото и да било, защото не му помагаме, а напротив, доизмъчваме го. 

 

Паднало малко на бързолет

Най-често на земята падат бебешки или недостатъчно пораснали малки.

Малките стоят в гнездото само докато са съвсем мънички, после се захващат с нокти на стената до гнездото и така стоят, чакайки родителите, които идват да хранят. Малките са доста емоционални при идването на родител, шават доста и пърхат с крила, не е невъзможно да се изпуснат в такъв момент и да паднат. 

Също така, може нещо да се случи с родителите и те дни наред да не идват да хранят. Малкото отслабва и накрая просто няма сили да се държи и се пуска от стената и пада. 

В големи горещини се случва масово падане на малки бързолети, вероятно заради силното нагряване на ламарини, до които понякога е разположено гнездото. Същото поведение се наблюдава и при лястовиците в големи горещини.

Тъй като малките от много крехка възраст са с пера, отгоре изглеждат добре оперени и човек без опит лесно се заблуждава, че птицата си има пера, тоест най-вероятно е голяма. Въпросът е дали перата са напълно израснали, което става с проверка на перата.  

ПРЕЦЕНЯВАНЕ НА ВЪЗРАСТ И СЪСТОЯНИЕ

ОСВОБОЖДАВАНЕ

ЧЕСТО СРЕЩАНИ ГРЕШКИ, КОИТО ХОРАТА ПРАВЯТ