ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Птици < НАЗАД

ПАТИЦИ ПЕШЕХОДЦИ В ГРАДА

Зеленоглавите патици обитават градските паркове, реки и канали отдавна, но с този факт са наясно само ограничен брой хора, тъй като обраслите езерца предоставят добри условия за прикритие на водоплаващите. Наличието им става по-осезаемо през размножителния сезон, когато изведнъж зачестяват инцидентите с пресичащи булеварди и улици патици.

Пространствата суша около градските езера и реки обикновено са доста оживени и не могат да предоставят спокойствие за лежаща мътеща патица. Поради тази причина женските патици в градовете снасят най-често далеч от водата, понякога дори на километри от каквато и да било вода. 

Невзрачната окраска на женските е добро прикритие, когато лежат на яйцата си, снесени в ямка в земята, но идва моментът, в който яйцата се излюпват и от тях се появяват на бял свят сладките малки патенца. Още в първия си ден на този свят тези пухчета някак трябва да стигнат до водата, предвождани от майката, но за целта трябва да пресекат изключително опасни за тях улици и да преминат през множество други препятствия. До заветната цел ще стигнат малцина от тях, а много често и нито едно. 

Когато майката патица с купчина малки патета се появи на пътното платно, настава пълен хаос. Някои шофьори се опитват да ги избегнат, други изобщо не ги виждат, малките патета тичат насам-натам и се стрелкат уплашени, докато майката се старае някак да оварди всичките. 

Още по-голям става проблемът, когато хората се втурнат да им помагат, защото в незнанието си те се стараят да ги хванат. Майката може да лети, но малките не. Набутват се в тревата край шосето и се разпръскват, а тя най-често вече пресирана до крайност излита и малките остават сами. Хората се мъчат да ги изловят, за да им помогнат, но това е най-голямата им грешка.

В случаите, когато бъде забелязана майка патица с малки, най-доброто, което може да им се случи, е да им бъде осигурен по някакъв начин сигурен коридор, за да се придвижат на където са тръгнали, без да бъдат притискани твърде отблизо и без да бъде принудена майката да излита. Дори да излети, ако бъде осигурено спокойстрие и малките не се гонят, а останат скупчени на безопасно място, тя ще опита да се върне. Много рядко е възможно да бъдат хванати и майката и малките.

Нощем патиците от парковете се придвижват по каналите и това понякога изненадва граждани, които мислят крякащите птици за бедстващи, понеже не знаят, че в града има патици.