ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Птици < НАЗАД

НЕ ПОСТАВЯЙТЕ ХРАНИЛКИ ДО ПРОЗОРЕЦ!

По време на пролетния прелет на птиците от юг към България и по време на есенния прелет наобратно рязко скача броят на постъпващите пациенти с черепно-мозъчни травми, в резултат на сблъсък в прозорци.

 

През зимата, обаче, броят на дребните птици с черепно-мозъчни травми от видовете, които остават да зимуват у нас, също е доста висок. Причината най-често са хранилките, които хората оставят за птиците, по-специално тези хранилки, които са в близост до прозорци.

 

Обикновено птиците се блъскат не когато идват на хранилката да се хранят, а когато подплашени от минаващ наблизо хищник или нещо друго, панически литват разтревожени. Тогава излитат хаотично и в обратна на опасността посока, тоест към прозореца.

 

Ако поставяте хранилки за птиците, постарайте се да са пред стена, не пред прозорец. Ако това не е възможно, нека хранилката да е максимално близо до прозореца, така че излитащите птички да не могат да наберат скорост преди да се блъснат, така дори да се блъснат, ще е по-леко.

 

Ако птица се блъсне в прозорец, веднага сложете в кутийка с малки дупки за въздух, но добре затворена. Тъмнината е първата и най-неотложна помощ. Дори леко блъснали се птичета е добре да престоят поне 1 час на тъмно, за да се разсее кръвоизлива в мозъка. След това може да пробвате да освободите долу, не от балкона. Ако проблемът е по-сериозен и птичето не излита, звънете за указания как да стигне до нас за помощ - 0988 79 79 86.

 

Освобождават се само по светло, ако междувременно се е стъмнило, докато птичето престоява в кутийката на тъмно, ще трябва да се освободи рано сутринта по светло, но най-добре се свържете с нас за съвети и указания.