ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Птици < НАЗАД

ПОДХРАНВАНЕ НА ЩЪРКЕЛ ПРЕЗ ЗИМАТА

Някои щъркели не успяват да отлетят през есента на юг по различни
причини или се връщат у нас посред зима, което хвърля в ужас хората, загрижени за тях.

Ако потърсите помощ за такова животно, обикновено ще чуете, че това е нормално явление. Реално не е нормално физически и психически здрав щъркел да остане да зимува тук и птиците, които остават най-вероятно са болни, твърде възрастни, с травми, твърде слаби за да
издържат трудния прелет или просто психически увредени, ако са били отглеждани от човек.  Това се случва, когато например малко щъркелче падне от гнездо и бива доотглредано от хора, които не правят необходимото за да си остане птицата дива, а я опитомяват и импринтират.
 

Като цяло, ако щъркелът лети нормално, не е редно да се хваща и прибира, за да му се помогне. Ако птицата е психически увредена, прибирането няма да и промени психиката и следващата зима ще го има отново същия проблем, а да държиш някого като затворник, само за да не му се случи нищо лошо, не е изобщо етично и нормално, колкото и да ти е жал, да не говорим че е и незаконно.

Хващане и прибиране може да се предприеме само за птица, която има физически проблем и е ясно, че той и пречи да отлети.
 

Ако птицата успее да се установи до водоем, богат на храна дори през зимата, тя ще успее да преживее, стига да не стане жертва на хищниците, ако изобщо не може да се качва някъде над земята през нощта. Ако няма достатъчно храна, обаче, птицата няма шанс, освен ако не се  подхранва изкуствено.

Ако има покрай вас такъв останал щъркел и видимо не може да лети, подайте сигнал за него в Регионална инспекция за околна среда и води (РИОСВ). Ако щъркелът лети, единственото, което може и е допустимо да се направи е да се подхранва, за да изкара зимата. В този албум ще Ви дадем насоки как може да стане това.
 

СЪД ЗА ХРАНА

За съд, в който ще поставяте храната избирате плитко легенче, друг нисък съд или кофичка. Най-добре е съдът да е плитък, за да вижда птицата по-отдалече какво има вътре. Кофата е за “по-напреднали” щъркели, които вече са свикнали да приемат храна по този начин.

Имайте предвид, че птицата се страхува от непознати по форма и цвят
предмети и ще има нужда от време, за да свикне, че е безопасно за нея да се приближи. В тази връзка, добре е да използвате един и същи съд, за да не се налага всеки път птицата да се престрашава да се приближи.
 

ПОДХОДЯЩА ХРАНА

Много от хората се заблуждават, че щъркелите ядат зърно, понеже често ги виждат на полето. Реално щъркелът е месоядна птица, от време на време яде и насекоми. На полето щъркелът лови мишки, както и малки пиленца на наземно гнездящи птици.

За храна на щъркел можете да дадете сурово пилешко месо или риба от сладководен водоем, както и пилешки вътрешности (дробчета, сърца и др.). В краен случай може шпроти или цаца, които са соленоводни риби, а солта като цяло не е полезна за щъркел. Червените меса не са за предпочитане, може да пробвате ако няма нищо друго, но има вероятност и да не ги яде самата птица. Мишки хванати в капан е рисковано да давате, ако има заложена отрова за мишки. Има вероятност мишката да е поела отрова и да отрови щъркела, който я поглъща.
 

ПРИГОТВЯНЕ НА ХРАНАТА

Храната се дава сурова и без никакви подправки. Не се подлага на никаква обработка.

Пилешкото месо се реже на парчета с приблизителна големина 6 х 6 см. Рибата ако е до 15 см дължина се дава цяла, а ако е по-голяма се режа на парчета и се махат най-големите стърчащи кости, които могат да раздерат хранопровода.
 

ДАВАНЕ НА ХРАНАТА

Първия път може да хвърлите няколко парчета от месото отстрани до съда, за да ги вижда по-добре. Лошото е, че оставите ли съда да стои на мястото, на следващия ден едва ли ще го намерите. Има много
гладни животни през нощта, които просто ще отнесат съда, който мирише на храна, затова е по-добре като донесете съда, да изчакате птицата да се нахрани като стоите на разстояние и после да си вземете
съда обратно. Така и щъркелът ще свикне като вижда да носите съда, да идва.

Птицата, обаче, няма да се приближи, ако стоите твърде близо. Слагате съда и се отстранявате, дори е добре да не ви вижда, ако е по-плашлива самата птица.

Когато оставяте съда, имайте предвид да го правите с плавни движения и НЕ ГЛЕДАЙТЕ ПТИЦАТА В ОЧИТЕ, следете я с периферното си зрение. Гледането в очите може да е достатъчна причина за птицата да не се приближи, тъй като това е директна заплаха.