ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Бозайници < НАЗАД

НАМЕРИХ ДИВО БЕБЕ БОЗАЙНИК! Какво да правя и какво не?

Ако намерите катериче на земята, огледайте добре бебето, без да го пипате. Ползвайте клечица или листа, за да не оставяте миризмата си по него. Огледайте клоните над вас дали не гледа майка му от там, защото катериците понякога пренасят бебетата си от гнездо в гнездо и се случва да изпуснат някое.

Ако бебето изглежда добре, отстранете се на поне 5 метра и дайте възможност на майката да слезе да го вземе. Ако това не се получи в рамките на час, значи няма да се получи.  

Ако забелязвате някакви травми по бебето, кръв от носа, видимо слабо е, има по тялото мравки или яйца на мухи, със сигурност има нужда от лечение и при това положение няма нужда да чакате майката да си го вземе. Възможно е тя самата да го е изхвърлила, ако е болно, а и няма как тя да го излекува, дори и да иска да го вземе.

 

Опитът ни от предишни години показва, че много от намерените и взети от човек бебета не оцеляват заради дребни стъпки от незнание, предприети в опит да им се помогне. Това е причината да подготвим няколко базови съвета, които е добре да се спазват при намиране на бебе бозайник, за да се запази живота до идването му при нас за специализирани грижи и доотглеждане. Важно е да знаете, че съветите в този албум са съвети за начална базова грижа и първа помощ и те нито са подходящи за продължителен период от време, нито могат да осигурят правилното цялостно отглеждане на бебето. Това никак не е случайно. Ние не желаем да поощряваме отглеждането на дивите бебета бозайници в домашни условия. Отглеждането в домашни условия и без необходимите цялостни знания е неправилно от етична гледна точка и неминуемо води до опитомяване на животното и невъзможност да бъде освободено по-късно. Ако бъде освободено все пак след такова отглеждане, то най-вероятно веднага ще стане жертва на хищник, поради неспособност да се впише в дивия свят без необходимите умения. Дори умението за намиране на подходяща храна в природата се възпитава по време на отглеждането и без него и да отгледате сами здраво бебе, то ще загине в природата от невъзможност да си намира храна.
 

Отглеждането на диво бебе също означава и цялостно съобразяване и нагаждане на човешкия живот и навици с неговите нужди - шум, топлина, поведение на хората и животните в къщи, отделяне на самостоятелно помещение и не малко средства. Обичайно хората правят точно обратното - нагаждат навиците на бебето към своите собствени, така че да им е удобен самият режим за вписване в човешкия им режим на живот. Това автоматично променя поведението на дивото бебе и се превръща в пречка за бъдещия му див живот и придобиването на жизненоважни умения.
 

Петте базови неща, които трябва да знаете, за да подсигурите живота на дивото бебе на първо време са:

1. Хигиена
2. Настаняване
3. Топлина
4. Хидратация
5. Храна

Важно е да знаете, че и последователността на тези етапи трябва да следвате точно, защото едва след като е добре настанено и затоплено бебето е способно да поеме течности и храна. Когато е студено то е слабо подвижно, летаргично и отпуснато. Понякога дори може да прилича на умряло. От друга страна, ако бъде веднага натъпкано с храна, още преди да е със затоплено телце и рехидратирано, това нахранване може да го убие директно. Трябва да имате предвид, обаче, че често приемът на течности само през устата не е достатъчен, а също че смесване на течностите с храна в някои случаи може и да доведе до тежки последици за здравето на бебето.
 

1. ХИГИЕНА

Важно е да имате предвид, че бебето трябва да се пипа само с чисти добре измити ръце. Неща като "ама аз не съм пипал нищо мръсно" не важат когато става въпрос за бебе. С ръцете си можете да заразите неукрепналият организъм с животозастрашаващи бактерии, без въобще да подозирате. Ако имате домашни любимци и сте пипали тях, независимо че ги смятате за най-чистите същества, измийте се преди да пипате бебето. Разбира се, ако сте навън на разходка когато го намирате, не е възможно да се измиете преди да го вземете, но за по-нататъшното обгрижване докато е при вас го имайте предвид, защото е много важно.
 

2. НАСТАНЯВАНЕ

Повечето хора правят огромната грешка да държат бебето в ръце непрекъснато, да го разнасят и показват на други хора и на домашните си любимци, да го дават на децата си да го галят, да го пускат да щъка по жилището. Подобни неща са абсолютно нежелателни и не само застрашават живота на бебето като го изтощават допълнително и го подлагат на ненужен стрес, но и са потенциално опасни за хората, защото много от бебетата все пак са носители на паразити и болести и може това да е причината да са изхвърлени от родителите им.

Бебето се слага ВЕДНАГА в малко уютно пространство, съобразено с големината му. Малко кашонче, малка транспортна кутия за животинче или кутия за обувки са идеални варианти. Достатъчно е да се пробият 10-тина дупки с химикал, за да влиза въздух, иначе кутията трябва да може плътно да се затваря и трябва да стои затворена. Не подценявайте възможностите на бебе катерица, сънливец или таралеж да открият път за бягство от просто захлупена кутия :) Подсигурете капака с някаква тежест отгоре, но без опасност капакът да хлътне и тежестта да падне вътре върху бебето.

На дъното на кутията се постилат меки неща - кърпа, парче от топла дреха или дори кухненска хартия. Предвижда се място за поставяне на бутилка с топла вода за отопляване, но така, че да има и пространство, незаето от топлинния източник и бебето да може да се премести в по-хладно ъгълче, ако му стане твърде топло. Добре би било да се сложи и нещо, в което бебето да се мушне, не се чустват добре като стоят просто на гладка изпъната кърпа, винаги гледат да се смушат.
 

3. ТОПЛИНА

Топлината е от изключителна важност за едно осиротяло бебе. В повечето случаи, преди да бъдат намерени от човек бебетата прекарват дълго време извън хралупата или гнездото си, без майка, която да ги обгрижва и топли. По тази причина голяма част от постъпващите при нас бебета за доотглеждане, вече са с пневмония и топлината е ключов фактор за успешното преборване с това животозастрашаващо състояние. Много хора се заблуждават, че топлината в човешкия дом е достатъчна за едно бебе бозайник, но това не е така. Дори да е топло лято и на човек да му е много горещо, бебето има нужда от допълнително топлене. Не е достатъчно и да го държиш гушнато в шепите си и да го топлиш с телесната си температура. Е, разбира се, докато стигнете до истинската възможност за топлина, добре е да го сложите в дрехата си възможно най-близо до кожата, за да топлите колкото може повече, но трябва да бързате да осигурите наистина интензивна топлина, която да получава на спокойствие, а не върху вас или в ръцете ви.
 

Топлина можете да осигурите по два базови начина - топла вода в бутилка или термофор и електрическа възглавничка. Взимате пластмасова бутилка с по-дебели стени или термофор и пълните с много топла вода, едвам да държите бутилката в ръка. След това увивате в кърпа, парче плат или направо пъхате бутилката в чорап, в краен случай може домакинска хартия или лигнин, но внимавайте да не остане непокрита част от бутилката и да няма възможност бебето да се промуши между това, с което сте увили и бутилката и да не може да излезе. Ако ползвате плат или кърпа, внимавайте да няма висящи конци, за да не се оплете бебето в тях докато мърда.

Важно е преди да поставите бутилката в кутията да се уверите, че капачката и не пропуска вода. Понякога от топлината пластмасата се деформира и капачката пропуска. Разклатете бутилката с капачката надолу няколко пъти, за да се уверите. Ако отоплявате с бутилка, уверете се, че стои стабилно в кутията и не се търкаля, но не застопорявайте съвсем статично, защото ще трябва да сменяте водата с топла на всеки 2 часа.

Вторият вариант е електрическата възглавничка, но тя понякога топли твърде силно когато вече се загрее на пълна мощност и в един момент бебето направо може да получи топлинен удар. Ако решавате да ползвате възглавничка трябва доста зорко да следите положението и да коригирате ако трябва. Електрическата възглавничка е добре да я включите на средна или, ако няма такава, на ниска мощност, и да я поставите отстрани, на някоя от страните на кутията/кашона, или отгоре на част от “тавана”, защото поставена отдолу, топлината от нея се вдига нагоре и неминуемо затопля цялото пространство и рискувате бебето да прегрее. В краен случай може да я сложите под част от пода на кашончето или кутията. Така или иначе трябва да проверявате топлината през целия ден и цялата нощ на равни интервали.

ВНИМАНИЕ! Много рядко се случва, но е възможно намереното бебе да не е с хипотермия (студено), а да е прегряло, горещо и отпуснато. В такъв случай първо се погрижете ПОСТЕПЕННО да го охладите, без да го изстудявате! Не ползвайте мокри компреси за охлаждане или други познати методи от човешкия ни живот. Просто го сложете на по-хладно сенчесто място, за да се охлади постепенно. Рязкото охлаждане може да го убие. В такива моменти е още по-важно да му се осигури нужното спокойствие, защото допълнителното напрежение също може да го убие. Едва когато се съвземе, може да бъде поставено на топло по описания по-горе начин.

НЕ ОСТАВЯЙТЕ КУТИЯТА НА СЛЪНЦЕ! Това ще повиши температурата неконтролируемо и е много вероятно бебето да получи топлинен удар. Имайте предвид също, че ако допуснете водата в бутилката или термофора да изстине, не само няма да топлите бебето, а направо ще го изстудявате. Освен това, колкото по-малко е бебето, толкова по-уязвимо е от промени в условията, в това число прегряване и изстудяване. Имайте грижата да поддържате относително постоянна температура без да правите компромиси с този си ангажимент. Нуждата от висока температура НЕ означава липса на добра вентилация. Погрижете се да не бъде твърде задушно в кутията/кашончето, без да правите течение вътре.

 

4. ХИДРАТАЦИЯ

Хидратацията е жизненоважен етап от първата помощ за осиротяло диво бебе. Повечето хора, когато намерят бебе животно веднага питат “С какво да го нахраня?”, а това далеч не е толкова важно като първа помощ, колкото е хидратирането. Когато бебето е вече затоплено, дайте няколко капки ТОПЛА ВОДА на цепката между устните с пипета или спринцовка. Изчакайте да размърда устни и да го видите, че преглъща. Така капка по капка продължете да давате докато поема. Количеството вода, което е добре да поеме, зависи от големината на бебето, няма как да се даде универсална рецепта. Можете да давате водичка така през час-два през деня. Внимавайте да не задавите бебето и пазете ноздрите да не влезе вода през тях.

Трябва да имате предвид, обаче, че често приемът на течности само през устата не е достатъчен, а другите възможни начини са достъпни само при наличие на специализирани знания. ВНИМАНИЕ! Ако бебето, което сте намерили, е горещо и отпуснато, след като сте се погрижили да го охладите без да го изстудявате, е задължително да му дадете вода със стайна температура, не студена.
 

5. ХРАНА

Хората като правило приемат храната за най-най-важна в грижата за едно бебе. От там идва и огромният проблем с неправилната храна. Част от бебетата бозайници, намерени от хора и изпратени при нас за доотглеждане, в последствие умират и при изясняване на причините винаги се оказва, че са били нахранени поне веднъж с неправилна храна още докато са били при хората.
 

Това, което задължително трябва да знаете е, че не бива НИКОГА ДА ХРАНИТЕ С МЛЯКО ОТ МАГАЗИНА, КАКТО И КРАВЕ МЛЯКО, ДОРИ И ДОМАШНО. Дори да нямате подходящо мляко, не давайте краве в никой случай. Разбира се, винаги ще се намери някой да каже, че е отгледал зайче, таралеж, катерица или сънливец с краве мляко и животното си е било добре. Това, че е “изглеждало добре” и то в очите на човек без опит в отглеждането на такива видове, не означава че не е увредена храносмилателната му система и няма да се проявят здравословни проблеми с времето. Както вече уточнихме в началото, съвсем съзнателно не ви даваме указания как и с какво да храните, защото наистина се надяваме да проявите разум и да направите всичко възможно бебето да стигне до специализирани грижи бързо, за да му се осигури възможност за правилно израстване и истински див живот. Ако е наложително бебето да бъде нахранено от вас докато уреждаме транспорта, ще получите указания какво да търсите за храна и как да храните. Не импровизирайте и не рискувайте живота.

 

Не забравяйте:

- мека и уютна постеля
- топлина, поставена така, че да не смачка бебето и да има по-хладно място
- нещо меко, в което да се мушне бебето
- топла вода за хидратиране
- никога краве мляко и мляко от магазин