ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Сива врана, простреляна с въздушна пушка
27.01.2021
Сива врана, простреляна с въздушна пушка

Сива врана, простреляна с въздушна пушка

В градовете се стреля, редовно. Забранено е, но няма как да се проследи изобщо, защото най-често се случва тихомълком от прозореца или балкона и не се чува гръмовен трясък, както обичайно хората си представят, чува се нещо подобно на силно щракване. Съседите в непосредствена близост дори няма да разберат. Открехваш прозореца и разстрелваш нечий живот.

Всеки, който работи с животни от града знае колко честа гледка са чашките от въздушна пушка в тялото на котка, куче, врана, сова... Наистина честа гледка. По-рядко има сачми от ловно оръжие, но чашките от въздушна пушка в телата на живите същества около нас са си направо ежедневие.

Животните обикновено биват намерени доста по-късно, понякога дни по-късно или дори години, когато става въпрос за кучета и котки. Ако не са засегнати важни органи и няма външно рани, а входните рани са изключително малки и незабележими, те някак продължават да живеят с болката и уврежданията.

При птиците обаче, ако е засегнато крило, кост в тялото или орган, а най-често е така, птицата остава нелетяща, известно време успява да се спаси от наземни хищници като се катери по ниски клони на храсти и дървета, но трудно намира храна в малкия периметър, който принудително обитава.

Случаите със стрелба в населено място са на практика неразрешими. Никога няма свидетел, не може да се прецени от къде е дошъл изстрелът, ако е живо животното, то обикновено се премества от мястото и вече не се знае къде точно се е случил инцидентът. В междублоковите пространства има безброй възможни прозорци и тераси. Понякога заблудена сачма попада и в нечий прозорец, не са рядкост такива публикации в социалните мрежи.

Ако станете свидетел на нещо подобно и видите от къде се стреля, веднага подайте сигнал на тел. 112. Малко вероятно е случаят да се разреши и конкретният извършител да бъде намерен, но е от изключителна важност такива сигнали да бъдат регистрирани в МВР че се случват. Иначе всичко ще си продължава както до сега, без да се обърне внимание на този тип проблеми изобщо. Доста често полицаи се опитват да разубедят свидетели на подобни случаи да пишат жалба за престъпления срещу животни... Бъдете настоятелни.

***

Ако имате желание да ни помогнете, моля дарете средства за изграждане на Дива болница за животни от всички видове, защитени и незащитени. Това е нашата голяма цел и единственият начин да продължим да съществуваме и да се развиваме в полза на дивите животни.

БАНКОВА СМЕТКА

IBAN: BG59 UBBS 8888 1000 6341 66

BIC: UBBSBGSF, ОББ АД

Титуляр на сметката: Фондация "Дивите Животни"

Основание за плащане: Дива болница

PayPal: wild@wildanimals.bg

ePay: wild@wildanimals.bg, КИН 2235391913

Благодарим Ви! ❤< Предишен случай Следващ случай >