ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Сръндак годиначе, нахапан от кучета
25.01.2021
Сръндак годиначе, нахапан от кучета

Скитащите кучета са огромен проблем за сърните и други диви животни и подобни случаи са наистина ежедневие. Сърните слизат нощем към населените места и там ги посрещат перманентно скитащите и пуснати за през нощта кучета. Много от тези кучета всъщност имат стопани, но скитат по улиците, защото такъв е нашият манталитет. Пуснати са "да се разтъпчат", тъй да се каже.

 

Кучетата сами по себе си не са виновни за това, че човекът ги е оставил безпризорни. Виновни сме всички ние като общество, всички по веригата. Виновни сме, че няма реален контрол върху дворните кучета по селата и крайните градски квартали.

 

Общините са виновни, че не следят за изпълнението на Закона за защита на животните, където изрично са разписани задълженията на стопаните на кучета, но като никой не ги следи и санкционира, стопаните сами нямат стимул да се напънат да спазват "задълженията си".

 

Общините са виновни и за това, че изхвърлят с бусове прясно кастрирани кучета в непознати за тях райони, далеч от населени места или в покрайнините им. Доказано е, че това се случва и се изхвърлят голям брой кучета наведнъж. Те не се връщат по местата, където са заловени. Това е престъпление и срещу кучетата и срещу природата. Повечето от тях загиват, но по-оправните се научават да оцеляват някак и са принудени да ловуват, за да се хранят.

 

Необходимо е да има наистина принудително чипиране на дворните кучета и така да е ясно кой е собственик на въпросното куче при инцидент. Така той ще може да понесе санкция.

 

Необходимо е да има масово кастриране на дворните и скитащи кучета, за да се спре увеличаването на броя им и да не се случват тия глутници от кучета, които са обичайна гледка по селата и крайните градски квартали.

 

Всичко това зависи от усилията на всеки един от нас, защото реално всеки един от нас има досег с поне няколко дворни животни на село, в крайните градски квартали и в малките градчета. Ако всеки един от нас се погрижи за поне 2-3 такива животни да са чипирани, кастрирани и здравословно обгрижени, този огромен проблем ще намалее.

 

*

Важно е да знаете, ако се случи да сте участник в инцидент със сърна, задължително покрийте главата на животното с кърпа, за да не вижда. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО е да спестите стреса и не се подлъгвайте по това, че животното не реагира в момента. То е в шок, но да не вижда е от жизненоважно значение. През цялото време трябва да са покрити очите, да не лаят кучета около него и по възможност да не говорят хора до него.

 

За инциденти със сърни е необходимо да уведомите Регионална дирекция по горите (РДГ), може и направо на телефон 112. РДГ имат задължението да придвижат животното до помощ. Ако не можете да останете на мястото до идването на РДГ, вземете точна локация. Търсене на пострадало животно по обяснения в действителност е изключително трудно.

 

* * *

 

В момента ние не разполагаме с условия да настаним и обгрижваме сърни, а случаите с тях са почти ежедневни. Сърните са по-особен вид, изключително важно е да се настаняват и обгрижват по специфичен начин, заради шока и стреса от случващото се и близостта с човека. Особен вид са, умират дори само от шока и стреса, да не говорим за травмите. За сърна дори транспортирането е огромен проблем и често завършва със смъртта на животното. Правим буквално някакви чудеса от храброст, благодарение на помощта на лекарите в Добро хрумване, но това е мъчително и наистина е трудно да се работи по този начин.

 

Ако имате желание да ни помогнете, направете го със средства за изграждане на Дива болница за животни от всички видове, защитени и незащитени. Това е нашата голяма цел и единственият начин да продължим да съществуваме и да се развиваме в полза на дивите животни. В нея ще можем да изградим и необходимите специализирани боксове за настаняване, необходими за лечение на сърни, и всичко друго необходимо.

 

БАНКОВА СМЕТКА

IBAN: BG59 UBBS 8888 1000 6341 66

BIC: UBBSBGSF, ОББ АД

Титуляр на сметката: Фондация "Дивите Животни"

Основание за плащане: Дива болница

PayPal: wild@wildanimals.bg

ePay: wild@wildanimals.bg, КИН 2235391913

 

Благодарим Ви!< Предишен случай Следващ случай >