ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Язинда от Долната земя
08.09.2021
Язинда от Долната земя

На това място е имало стара къща, парцелът е необитаем от 30 години и на него предстоят доста ремонтни работи. Предвидено е и събарянето на стара каменна къща, като на нейно място няма да се строи нова. Идва багерът, бута къщата и изравнява терена идеално. Всичко е гладко и изчистено... в този ден. На следващия ден, обаче, на гладкото и изчистено място има дупка, а от нея едва едва се подава главата на язовец. Хората са в шок. Изобщо не са подозирали, че отдолу има язовина.

 

В основите на къщата язовци са били направили уютен дом за клана си. Язовците са невероятни строители, тунелите които копаят, са произведение на архитектурата. И те като нас хората, оценяват здравината на една конструкция и това да имаш стабилен покрив, за да си защитен от валежите отдолу. Често се случва да се заселят под плоча на необитаема или малко посещавана къща, или както в този случай, в основите на каменна къща, които допълнително ще дават здравина на тяхната язовина, вместо коренища на дървета.

 

С идването на новите собственици на парцела, мястото вече станало не толкова спокойно за язовците, колкото е било, но докато текат ремонтите нощно активните язовци не се срещат с човеците, които все още не обитават денонощно мястото. И да се срещнат не е проблем за хората, понеже язовците никога не нападат хора, просто с увеличаване на човешките активности на мястото, то вече не е достатъчно спокойно за животните и това ги притеснява. При нормални обстоятелства, най-вероятно животните щяха да се изнесат с повишаване на активностите на хората в парцела или да запечатат тези тунели и да ползват отдалечени странични, но къщата буквално се е срутила върху част от язовината и животните са били изненадани докато са спяли дълбоко вътре. Дали са успяли всички да излязат не може да се каже със сигурност. До където копахме нямаше други.

 

Това, което може да се каже със сигурност е, че друг язовец от клана е опитал да измъкне затиснатата язовка Язинда, защото докато тя е престоявала 2 денонощия така, отгоре около нея е копано. За жалост това още повече е срутило огромните камъни върху нея.

 

Язинда е извадила невероятен късмет и се е отървала с неголеми травми и драматично обезводняване. Рентгеновата снимка показа, че няма фрактури, за щастие, но също така показа и че тялото и е пълно със сачми за пъдпъдък - получила е този "подарък" преди време от някой ловец.

 

***

 

Изказвам личните си огромни благодарности на стопаните на парцела, които търсиха помощ за изваждането на язовката и стигнаха до нас, за да помогнем. Благодаря за отношението към животните! ❤

 

Любомила< Предишен случай Следващ случай >