ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Язовецът Борко
28.07.2021
Язовецът Борко

Язовецът Борко, когото опитваме да възстановим от тежка черепно-мозъчна травма.

 

Това, което трябва да знаете е, че не винаги труповете на блъснати животни, които виждате, минавайки с автомобилите си по нашите пътища, са наистина вече трупове. В много от случаите това са животни в изключително тежко състояние, но все още не мъртви. В много от случаите може нещо да се направи, за да се спаси живота на животното или поне да се прекратят мъките му, за да не агонизира още часове.

 

Язовецът Борко е забелязан като труп на ненатоварен път и колата го е подминала, защото е бил неподвижен. На следващия ден същата кола минава пак от там и животното помръдва глава в момента, в който колата минава покрай него. Един кратък миг на съвпадение след 24 и може би доста повече часове агония на животното на пътя.

 

Винаги когато имате възможност, проверявайте телата на животните на пътя. Понякога само огледалце пред носа може да покаже едва доловимото дишане на животното, и пак може да се помогне. За черепно-мозъчните травми е от изключително значение да се вливат подходящи медикаменти в първите 24 часа от инцидента. Всяка загуба на време намалява шансовете за оцеляване и възстановяване.

 

Ако животното е вече труп, добре е да метнете извън пътя встрани зад оградата, ако има такава. Други животни, ще идват да се хранят от трупа и те на свой ред ще станат жертви на пътя, ако трупът е още на платното или в средата при мантинелата.

 

Винаги пипайте с ръкавици или каквото имате под ръка като предпазно средство - пликчета найлонови, мокри кърпички и др.< Предишен случай Следващ случай >