ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Таралеж в агония
08.04.2022
Таралеж в агония

Този таралеж дойде за лечение два дни след намирането, вече умиращ в агония.

Ще се изненадате колко често се случва човек да намери диво животинче и първата му мисъл е да си го прибере за домашен любимец. Това се случва често, дори в случаи, в които хората предполагат, че животното е претърпяло инцидент или има някакъв друг проблем, какъвто е случая с този конкретен таралеж - намерен на пътя, предполагат, че е блъснат от автомобил, но решават да си го гледат вкъщи. Тогава вероятно все още не е бил в това агонално състояние, но вече "нещо му има". Всъщност, таралежът не е блъснат от автомобил, а се е събудил вече много слаб от зимния сън, заради вътрешните паразити и има шанс да бъде спасен, ако се действа бързо. Два дни по-късно вече шансът клони към 0.

Това че нощно активно животно като таралежа е навън през деня и се оставя да попадне в човешки ръце е индикация за сериозен проблем и специализиран съвет и помощ за животното трябва да се търсят ВЕДНАГА.

Иска ми се този погрешен начин на действие да го променим поне за някои животни и първата мисъл да е ТЪРСЯ ПОМОЩ, а не ИМАМЕ НОВ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ.

Също така, надявам се да променим всеобщата представа, че прибирането на диви животинчета в човешки дом, за да не им се случи нещо, е помощ. Не, това не е помощ, а просто пленяване. Не го СПАСЯВАТЕ. Дивите същества принадлежат на техния си свят, с всички негови опасности. Прибирането в човешки дом или двор е грешка и от морална гледна точка и от медицинска, а и от законова.

Не обичам сравнения от този тип животно-човек, но най-добре ще разберете моралното престъпление в тези случаи като дам сравнение с Вас самите. Представете си, че идват едни същества и Ви изтръгват от Вашия свят, за да живеете с тях в техния напълно различен свят, защото Ви харесват и обичат. Вие си имате живот, познати, роднини и приятели, занимавате се с интересни и важни за Вас неща, но в един миг всичко свършва, защото някой Ви грабва и занася на някакво напълно чуждо място, със същества от друг вид и Вие сте ПРИНУДЕНИ да останете и живеете там, без значение какво искате Вие самите. Имате осигурена храна и безопасност, но нямате свободата да живеете където и както Вие искате.

Любомила< Предишен случай Следващ случай >