ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

БАБХ умъртви над 100 вида птици, които бяха настанени в столичния зоопарк
БАБХ умъртви над 100 вида птици, които бяха настанени в столичния зоопарк

 

По случая с иззетите от зоопарка и избити от БАБХ птици


Село Владимир, община Радомир е мястото, където вчера БАБХ закараха 124 птици иззети от Зоологическа градина София, за да ги унищожат. Птиците са внос от държава, в която няма в момента огнища на птичи грип. Самите птици не показват никакви симптоми на никакво заболяване и са настанени под карантина в столичния зоопарк. 

За сега остават без отговор въпросите:

1. Каква част от документите не е била изрядна, за да дава основание на БАБХ да умъртвят животни? 

Нашата информация е, че документите на транспортиращата фирма са били проблемът, а не документите на животните.

2. Защо БАБХ не са изчакали решението на съда, след като са били уведомени от директора на зоопарка, че съдът е сезиран и може да спре изпълнението на заповедта за унищожаване на птиците?

Да, съдът спря изпълнението, но това се случи 2 часа след като птиците бяха вече умъртвени.

3. Защо след като няма в момента епидемична обстановка от птичи грип в България, животните не идват от страна с огнища на птичи грип и не показват симптоми на заболяването, се пристъпва към тяхното унищожаване, вместо да се вземат проби и да се установи със сигурност? Защо се убива за всеки случай, вместо да се потърси решение за доказване или отхвърляне на притесненията за евентуален птичи грип?

4. Защо след като се допуска че птиците са потенциално опасни за заразяване с птичи грип, те се унищожават по този начин в стопанството в село Владимир - умъртвяват се с газ, а отворените чували с телата стоят в двора на стопанството и всеки може да отиде да бърка в тях и да разглежда (виждаме как това се случва на едно от видеата предоставени ни от Аделина Александрова)?

Това за нас недвусмислено показва, че въобще не е имало никакво съмнение за птичи грип, а причината за умъртвяването на птиците е неясно каква.

На видеата, направени от Adelina Aleksandrova (в коментарите) можете да видите стопанството, камерата за унищожаване вероятно с газ и чувалите с труповете, които стоят в двора. По думите на Аделина в двора е било пълно с перушина от птиците, а работниците, които са извършвали това са били видимо притеснени от присъствието и там.

За арогантното и нагло поведение на служителите на БАБХ и най-вече на г-н Славев при изземването на птиците от зоопарка, въобще няма какво да говорим. То вече е "част от пейзажа", когато човек общува със служители на тази агенция. Насладихме му се и по случая с малките лъвчета, когато този човек се опита да осуети заминаването на животните. 

Най-пълното като хронология до момента отразяване на закононарушенията по случая, можете да прочетете тук:

Медиапул
http://www.mediapool.bg/babh-izze-i-umartvi-nezakonno-nad-1…

Терминал3
http://terminal3.bg/klanica-babh/

Благодарение на Sonia Genovska, имаме информация и за част от видовете, които са били унищожени. Някои са защитени видове по Конвенцията CITES:

Cape Barren goose (Cereopsis novaehollandiae) Австралия; 
Magellan Goose (Chloephaga picta) Южна Америка; 
Fulvous tree duck (Dendrocygna bicolor) Южна Америка CITES III; 
White-faced whistling duck (Dendrocygna viduata) Южна Америка;
Coscoroba (Coscoroba coscoroba) Южна Америка CITES II;
Bar-headed goose (Anser indicus) Азия:
Andean goose (Chloephaga melanoptera) Южна Америка;
Ringed teal (Callonetta leucophrys) Южна Америка;
Versicolor teal (Spatula versicolor) Южна Америка;
Baikal teal (Sibirionetta formosa) Азия CITES II;
Egyptian goose (Alopochen aegyptiaca) Африка;
Wood duck or Carolina duck (Aix sponsa) Южна Америка;
Мandarin duck (Aix galericulata) Азия;

Репортажът на БТВ по случая:
http://btvnovinite.bg/…/babh-umartvi-nad-100-ptici-koito-bj…

Това е официалното становище на БАБХ по случая:
http://www.babh.government.bg/…/news/view/1876/Незаконен%20�

За нас е напълно нелогично тази агенция да отговаря за хуманното отношение към животните, тъй като не показва нищо хуманно в действията си. Интересно е как се очаква гражданите и организациите да подават сигнали по Закона за защита на животните именно на БАБХ, след като работещите там нямат грам идея какво е да защитаваш и запазваш живот от посегателства и не търсят начините да запазят живота на животните, а напротив, правят всичко възможно да ги унищожат.

Напълно наясно сме, че мерки за предотвратяване на епидемии от птичи грип трябва да има и ако се налага болни животни да бъдат хуманно умъртвявани, за да се предпазят други от заразяване, но това.... това което БАБХ прави, начинът по който го прави.. това е беззаконие и превишаване на правомощията. Не може да умъртвяваш де що птица ти попадне в полезрението, само защото евентуално някога може да се разболее от птичи грип. С действията си БАБХ подтиква към беззаконие.


При унищожаването на птиците от софийския зоопарк, БАБХ според нас, освен всичките други закононарушения, не са спазили Закона за ветеринарномедицинската дейност. В "героичния" си опит да спасят държавата от птичия грип те оставят труповете на "заразноболни" животни на двора в стопанството, в което ги унищожават. На видеата направени в двора на стопанството, където са унищожени животните, се вижда как човекът с камерата отива, бърка в чувалите, пипа птиците.. 

След тази невероятна "спасителна акция" БАБХ изведнъж се сещат да открият две положителни за птичи грип проби, за да оправдаят убиването на толкова много животни, за което се вдигна шум.

Остават въпросите, а имаме и нововъзникнали:

1. Защо БАБХ отказа да вземе проби на живите животни още в зоопарка?
2. Защо БАБХ отказаха да подпишат приемо-предавателен протокол при изземването на птиците от зоопарка?
3. Как бяха транспортирани "заразноболните" животни до стопанството в село Владимир, община Радомир, за унищожаване?
4. Кой ветеринарен лекар умъртви птиците и по какъв начин, защото по закон той трябва да е "действащ ветеринарен лекар, не служител в БАБХ? Някои от тях имат ветеринарно образование, но не са действащи ветеринарни лекари.
5. Кога бяха взети пробите за птичи грип?
6. Кой взе пробите?
7. В коя лаборатория са изследвани?
8. Взети ли са референтни проби от друг лекар, които да бъдат проверени в друга лаборатория и отхвърлени или потвърдени, както е по закон?

Зоопаркът в момента е затворен и под карантина. Стотици птици ще бъдат подложени на улавяне, стрес от хващане и взимане на проби, стрес от прибирането в закрити помещения за да стоят под карантина. 

БАБХ, оляхте се! Нарушавате закони, под маската на спасители тормозите и хора и животни. Дори да се потвърдят положителните проби, начинът, по който го направихте, е противозаконен. ОСТАВКИ! ИСКАМЕ ОСТАВКИ!

 

 

https://video-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t43.1792-2/27992166_1846971872019873_1243581529716686848_n.mp4?efg=eyJybHIiOjI2NDcsInJsYSI6MTAyNCwidmVuY29kZV90YWciOiJzdmVfaGQifQ%3D%3D&rl=2647&vabr=1765&oh=3055f73c9ad2f975a7f356d593d772a4&oe=5A983D02

 

https://video-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t43.1792-2/28130362_1875395102750910_7553644010942758912_n.mp4?efg=eyJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InN2ZV9oZCJ9&oh=fbccf74a257cecfb17f904f9d08d082d&oe=5A983C6B< предишна дивина следваща дивина >