ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

За осем лъвски лапи и един зоопарк...
29.10.2017г.
За осем лъвски лапи и един зоопарк...

Когато в началото на септември получихме сигнал за новородени лъвчета в клетка в зоопарк Разград, които са отхвърлени от майката и в момента ги тъпчат минавайки отгоре им тя и мъжкият лъв в клетката, нямахме никаква представа в какво се набъркваме. ДЖ не работи със зоопаркови животни по принцип. Да, имаме успешни случаи, в които сме помагали на зоопаркове за лечение на техни животни, но това вече беше нещо съвсем друго, защото ставаше въпрос за лъвове все пак.

Реагирахме бързо и напълно импулсивно като потърсих връзка с директора на зоопарка за да видим как може да помогнем. Идея си нямах че ще трябва да гледаме бебета лъвове, някак в съзнанието ми стоеше, че има измислени начини за действие в такива ситуации и зоопарковете ги знаят, просто може би има нужда от сигнализиране в зоопарка за да разберат че има проблем или не знам и аз какво...

Оказа се че нито има механизъм за справяне с такива ситуации, нито това е прецедент за този зоопарк. Всъщност се оказа, че ако не вземем лъвчетата да опитаме да ги гледаме, те остават там да умрат. Е добре, гледали сме какви ли не бозайници бебета, ЩЕ ОПИТАМЕ, ще дадем всичко от себе си и това е по-добрият и единствено възможноият вариант да дадем поне някакъв шанс на тези живи същества за оцеляване. Нямахме идея в какво се забъркваме, в какъв филм се вкарваме, но наскоро коментирахме че дори да знаехме колко 
ужасно трудно ще е това, пак щяхме да направим същото, защото не умеем да си затворим очите при наличието на умиращи живи същества.

Предупредих във Ветеринарна клиника "Добро хрумване", че очакваме лъвчета в тежко състояние и да имат готовност. Организирахме да ги вземе веднага д-р Горбанова (Marina Gorbanova) в Разград, за да получат спешна помощ, а на следващата сутрин да отидат наши доброволци да ги вземат към София. Вечерта едно от трите лъвчета беше умряло в клиниката в Разград.

Това беше. Така започна всичко, а ние нямахме идея колко трудно ще е. 

В клиниката всички бяха в готовност да поемат веднага малките. Едното лъвче беше в изключително тежко състояние и лекарите веднага започнаха лечение, а храненето беше кошмарно, защото само със сонда в стомаха беше възможно да се вкара мляко в стомахчето му. Масуд беше в ужасно състояние, кривеше си странно главата, имаше силни болки, беше изключително отпуснат. Лекарите в ДХ изцяло го поеха и като лечение и като хранене. През 2 часа хранене със сонда. Няма ден, няма нощ. Няма уморен съм, няма спи ми се. Д-р Блага Вълчева (Blaga Georgieva Valcheva) и д-р Поля Нго (Polya Ngo) основно го обгрижваха денонощно, но абсолютно всички в клиниката бяха нонстоп ангажирани с нещо лъвско.

Второто малко Терез беше в добро състояние и имаше нужда само от бебешките грижи с хранене, изпишкване и цялостно обгрижване. За него грижата пое нашият доброволец Марина Георгиева (Marina Georgieva). Тя също нямаше идея какво ще означава това в бъдеще, но предстоеше да разбере.

Дълги дълги дни бяхме в този ужасен кошмар с борбата за живота на Масуд и лекарите бяха неотлъчно до него. Оказа се, че грижата за лъвчета е нещо, което трябва да научим в движение, а то е нещо наистина крайно специфично. Оказа се, че в България няма човек отгледал лъвчета от ден 0, така че нямаше някой наистина преминал през всичко това, до който да се допитаме какво да правим, как да смесваме съставките на млякото, какви допълнителни съставки да влагаме и да добавяме към храната. 

Имахме обаче най-добрият възможен консултант - Тереза (Maria Tereza Kortes Garsia), която се грижи за хищниците в софийския зоопарк и е отгледала не една голяма котка от други видове обаче. Без Тереза бяхме напълно загубени и ние си го знаем. Благодаря ти, Тереза!

При Масуд подобрението на състоянието идваше бавно и притесненията ни бяха меко казано огромни, но лекарите свършиха чудеса с него. Терапията беше сложна и много мислене имаше в нея, но в крайна сметка след месец и нещо вече последиците от травмита отшумяха и Масуд засука биберон. Това беше празник за всички ни! 

Сега, близо 2 месеца след раждането им, Масуд и Терез ги обгрижва изцяло Марина, която буквално дава месеци от живота си за тях. Животът на Марина като човек просто спря, защото обгрижва лъвове. Да, грижата е денонощна и непрекъсната и човек наистина няма време и сили за нищо друго. 

Колегите ни от "Четири лапи" (Организация за защита на животните "Четири лапи") ще ни помогнат в търсене на място за малките. Терез и Масуд са вече чипирани и имат паспорти, чакаме специалните ваксини. Действа се за тяхното отпътуване от България. Може да отнеме време, но ще стане. Ако се проточи твърде много, а лъветата станат вече големички, ще ни помогне столичния зоопарк (Зоопарк София), да престоят там докато заминат. Благодарности за това! 

Може би никога няма да мога да кажа, че Масуд и Терез са вън от опасност. Страх ме е да го кажа. Все още има рискове пред тях, но успяхме да ги отгледаме до тук, надявам се да успеем и по-нататък. Надявам се да им дадем шансове да живеят добър живот!

***
Случаят с лъвчетата от Разград е важен не просто заради живота на 2 лъвчета, а защото разбули дълго говорени нередности в този зоопарк. Заради шума около взимането им, станаха ясни безумия творени години наред от хора, които уверено са разполагали с живота на много животни и са станали причина за мъчения и смърт. 

Благодарение на малките лъвчета стана ясна и съдбата на младият лъв Асен, който гние години наред болен в тъмна клетка далеч от хорските погледи. Той е от предишно поколение лъвчета, родени в този безумен зоопарк. Сега ще може да получи най-накрая лечение, благодарение на "Четири лапи", които го поемат.

Разчитаме на институциите да довършат започнатото с проверките и безумията в този зоопарк да не се случват вече. Много разчитаме и ще следим да стане!

Благодарим на неправителствените организации, които се ангажираха с контролиране на проверките, извършвани от институциите и които вадят кирливите ризи на замесените в престъпленията срещу животните в зоопарка в Разград! ("На Ти С Природата" и други)

Благодарим на вас, дарителите, които заедно с нас отглеждате лъвчетата, дарявайки мляко и други необходими неща. Нямаше да успеем без вас, хора! Велика работа вършите! Благодарим ви!

***
Понастоящем продължаваме да имаме нужда от мляко, защото потреблението се увеличава вече отиват по 3 кутии на ден (Royal Canin за котета). В момента имаме запаси за 2 седмици. Също голяма необходимост има от меки бебешки одеалца, медицински пелени и бебешки мокри кърпички за изпишкването и почистване на зверовете при хранене :)

Автор: Любомила Кривошиева< предишна дивина следваща дивина >