ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

Коледа в гробищен парк...
Коледа в гробищен парк...

"Аз си копая гробовете там и изведнъж върху главата ми пада това огромно нещо и аз го взех, за да го спасим...", каза човекът, който влезе днес в клиниката с безпомощен мишелов в ръцете...

Птицата виси оцъклена в ръцете на човека с открита глава, тялото и е увито в тънък шал. "Покрийте главата" изстрелях и хукнах към съседно помещение да взема кашон за да я сложим на тъмно и спокойно, да и спестим стреса.  Грабвам първия подходящ по големина кашон, който ми се изпречва пред погледа и тичам обратно, пътьом погледът ми е привлечен от надписа на кашона "Коледна украса", влитам в манипулационната, показвам на останалите кашона и казвам "Ето, името вече е ясно", при което в един глас няколко човека казват "Коледа!"

Женският Обикновен мишелов (Buteo buteo) паднал връз един от гробищните работници в гробищен парк Бакърена фабрика. Птицата е изключително слаба - при необходимо тегло за този ръст около 900 грама, тя тежи 600. Почти няма мускули, всичко е кокал. Опитала е да лети и силите и са стигнали до там, сгромолясала се е абсолютно безпомощна.

След първоначалното затопляне и хидратация, птицата започна да се опитва да се изправи поне на колене. Никакъв опит за съпротива, което означава крайно изтощено състояние на границата със смъртта. В това ужасно състояние, при положение че очевидно отдавна не се е хранила, ще трябва да започнем захранването с лечебна каша. Известно време мишеловката ще се храни насила със спринцовка и да се надяваме че червата не са започнали да некротизират от гладуването, защото ако този процес е започнал, нищо не може да спаси птицата.

Ще успеем ли да осигурим бъдеще за тази птица, дали ще има още вятър в перата и слънце в очите и, никой не може да каже. В тази сурова зимна нощ, докато снегът още вали и вали, в една ветеринарна клиника Коледа-та се бори за живота си и макар нищо да не е ясно и гарантирано... не може Коледа да умре през януари. Няма логика в това, нали?!

Автор: Любомила Кривошиева

***
Ако Ви вълнуват съдбите на нашите пациенти и Ви боли за техните страдания, ако имате желание да подпомогнете делата ни за тяхното лечение и връщане в дивото, можете да ни подкрепите с СМС с текст DMS DIVITE на номер 17 777, паричен превод по сметката на Дивите Животни или дарение в някоя от касичките ни. Цялата информация за възможните начини, можете да намерите тук:
http://wildanimals.bg/donation/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0
 < предишна дивина следваща дивина >