ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

Черногуш гмуркач
Една специална птица - Черногуш гмуркач (Gavia arctica), рядък гост в нашата страна, влезе в световните футболни новини
Черногуш гмуркач

22-ри октомври 2016-та ще остане в историята на българския футбол като денят, в който нов вид за науката се роди от устата на спортен коментатор на мача Лудогорец - Локомотив :D Една специална птица - Черногуш гмуркач (Gavia arctica), рядък гост в нашата страна, влезе в световните футболни новини след като по време на футболния мач "кацна" по драматичен начин на терена в Разград. Спортният коментатор с изненада съобщи, че "патица" е кацнала на терена на стадион "Лудогорец Арена" и така се роди етикетът "лудогорската патица" за тази рядка морска птица, която всъщност няма нищо общо с патиците :D Вратарят на гостите се опита да подкани птицата да се премести от терена, но бе добре накълван и не постигна успех. Световните спортни агенции и сайтове излъчиха видео от интересния случай.

 

На следващия ден сутринта видео от инцидента бе изпратено и на ДЖ от ветеринарният лекар д-р Мирослав Тодоров и на мен веднага ми стана ясно, че птицата е в беда. Самото кацане си личеше, че е неочаквано за птицата и начинът по който стана беше страшен в моите очи, познавайки механизма на кацане и други някои неща, а и факта, че каца на такова място насред човеци беше направо потресаващ.

 

Моментално започнахме да търсим някой в Разград да отиде да разпита на стадиона какво е станало с гмуркача. Допускахме, че птицата e прибрана някъде и най-вероятно е потрошена. За щастие бързо намерихме човек - ветеринарният лекар д-р Марина Горбанова, която веднага отиде и дори успя да вземе инфо къде са оставили птицата. Оказа се че са я изнесли от стадиона и е оставена в тревна площ встрани от него. Следваше щателно претърсване на тревната площ, но птицата не бе открита. Беше минала цяла нощ и въобще не беше сигурно че е още жива или че е още там. Не се отказахме обаче и при второто претърсване д-р Горбанова я намери :)

 

Птицата пристигна още същата нощ при нас в Дивите Животни. Учудващо не беше зле пострадала от това ужасяващо приземяване, само пръстите на краката бяха разкървавени от ожулването в земята, но д-р Горбанова беше обработила раните още в Разград. Поради спецификата на тялото и най-вече това че краката са съвсем в задната му част, тя не може да излети от суша и просто е щяла да стои в треволяците до стадиона докато стане жертва на хищниците.

 

Това странно приземяване алармира за един сериозен проблем, известен в световен мащаб, а именно че силните светлини през нощта объркват мигриращите птици. В случая, гмуркачът летейки по тъмно е взел светлините на стадиона за отблясъци от вода и е решил да се приземи във "водата". За съжаление огромен брой птици всяка година се потрошават и загиват по този нелеп начин по време на прелет.

 

Видео от футболния мач: https://www.vbox7.com/play:e5dfa6b900

 

Пациентът Север прекара около седмица при нас, през което време бе добре подкрепен с витамини, обезпаразитен и обилно подхранен с риба, а апетит не му липсваше :) Странният му извънземен глас от време на време огласяваше клиниката, стряскайки със своята неочакваност.

 

Гмуркачите обитават северните морета и изключително рядко посещават нашата страна, само зимно време на прелет понякога се наблюдават по няколко броя от тях в нашите големи водоеми. В световен мащаб не са добре изучени все още, малко птици са опръстенени и няма много научни данни за техния живот и поведение. Предвид всичко това, срещата ни с тази птица беше особено вълнуваща. Дадохме му името Север като далечен полъх от севера.

 

Трябваше да помислим и как Север да бъде освободен, защото не всеки водоем е подходящ за такава птица. Правихме планове да отидем специално до морето да го освободим, но след консултации с българския учен Петър Шурулинков, разбрахме че понякога са засичани гмуркачи при преброяването на птици в язовир Искър, така че имахме и по-близък до София вариант.

 

Поради редките срещи с този вид, снимките от България са оскъдни, така че ни беше много на сърце да го снимаме добре при освобождаването. Д-р Мирослав Тодоров като един истински див фотограф измисли специална схема за освобождаването, за да не е от ръка и да не стресираме птицата.

 

И така... Рано рано сутринта по изгрев още и в страшен студ сме на язовир Искър с д-р Тодоров да пуснем "лудогорската патица". Моята роля е да задействам механизма за отваряне на кутията с птицата, посредством дърпането на канапа. Клекнала съм на няколко метра зад кутията, а фотографът д-р Тодоров е на съседен пясъчен нос залегнал да снима.

 

Всичко върви по план, отварям кутията, гмуркачът излиза спокоен и се плъзва леко във водата, след което започва великото къпане. Докторът снима, а аз стоя клекнала, но птицата плувайки минава от лявата ми страна и внезапно се насочва към сушата точно към мен. Аз се падам между птицата и фотографа и нищо друго не ми остава да направя освен да се сниша баавно в лепкавата кал, да си придърпам леко качулката на главата и да се престоря на голям камък. Получи се перфектно, птицата не се уплаши изобщо, излезе на брега на 3 метра от мен да се подсуши, а аз я гледах с половин очо настрани изпод качулката. Поседя 3-4 минути и пак влезе във водата да си продължи къпането. Ще разпознаете камъкът Любомила на една от снимките :D

 

Изпратихме Север в дивото опръстенен, но честно казано се надявам той да не даде информация на учените, защото това би означавало че ще е заловен пак от човеци - умрял или ранен. Изпратихме го с много надежда да не попада пак в беда, но и с огромното притеснение за всички птици, които стават жертви на човешкия свят, объркани от нашите съоръжения, постройки, светлини и др.

 

Сбогом, Север, лети!

 

Автор: Любомила Кривошиева

 


*** Това е само една от многото истории на невероятни същества, които можем да разкажем. Ако имате желание да ни подкрепите в усилията за спасяване на дивите животни, чиято съдба по една или друга причина е в ръцете на хора, можете да го направите чрез СМС с текст DMS DIVITE на номер 17 777. Благодарим Ви!

 

 < предишна дивина