ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

Новото гнездо на щъркели в Чепинци
10.04.2021
Новото гнездо на щъркели в Чепинци

Когато стане въпрос за бели щъркели, нещата винаги са сложни. Хората толкова са свикнали с присъствието им в самите населени места до самите къщи, че едва ли не искат и настояват институции и организации да обгрижват птиците все едно са нуждаещи се хора - да им се почистват гнездата преди да се върнат напролет, да им осигуряват храна, да ги прибират когато е студено времето или вали сняг... Често получаваме "сигнали" от този тип, а хората не могат да приемат, че това са диви птици, създадени да се справят сами в природата и интервенциите в живота им изобщо не е редно да са толкова крайни.

 

Когато нещо се случи с гнездо на щъркели, хората настояват някой да построи ново гнездо на птиците, без да си дават сметка, че птиците имат тези умения и сами са си построили и надграждали предишното гнездо. За жалост емпатията към щъркелите рядко върви ръка за ръка с познаването на вида, даже усещането е, че двете неща вървят в противоположни посоки.

 

За да бъде разрушено каквото и да е гнездо по каквато и да е причина, това трябва да бъде разрешено от Регионална инспекция за околна среда и води. Ако няма разрешение от РИОСВ, извършителят ще понесе съответните санкции за нарушаване на закона, в случай че РИОСВ получат сигнал за това.

 

Когато се налага премахване на щъркелово гнездо, добре би било да се сложи платформа за ново гнездо на същото място, защото птиците са изключително привързани към самото място, на което е гнездото, и ще си направят ново гнездо пак там, ако има възможност. Ако няма възможност да ползват същото място, птиците дълго ще стоят там объркани, но в крайна сметка ще се преориентират към друго място и ще си направят гнездо на друго място, само че доста по-късно през сезона и е възможно малките им да не успеят да пораснат до времето за прелет, заради по-късното снасяне и излюпване.

 

В случая в село Чепинци, за който помогнахме заедно с РИОСВ-София, ремонтът на купола на църквата е наложил премахването на старото гнездо, но по някакви си причини не желаят да има там гнездо пак, дори са сложили шипове, за да не опитат птиците пак да си правят гнездото на същото място. Тези шипове са изключително опасни за птиците и не са единици случаите на набучили се на тях щъркели. Изключително лош начин да покажеш на птица, че не желаеш да гнезди на това място.

 

Все пак, направили са си труда и са монтирали стълб с платформа за ново гнездо в близост, макар ненужно дълбока. Щъркелите обаче, продължаваха да стоят на купола на църквата до шиповете, защото там е било старото им гнездо и естествено изобщо не отиваха на голата платформа. Животните нямат мисленето на хора, така че когато се прави нещо за животни е от изключителна важност да го измисля и прави някой, който има познания за съответния вид животно и за неговото поведение. В случая просто автоматично са направили нещо, без да се консултират дали е приемливо за птиците в този му вид.

 

След подаден сигнал до РИОСВ-София от местни хора, които бяха притеснени, че птиците продължават да си стоят на старото място и изобщо не се сещат дори да проверят платформата, намесихме се и ние да помогнем.

 

За да припознаят птиците новото място за гнездене, освен че то трябва да е в непосредствена близост до старото и птиците да го виждат, трябва и малко да се насочат. Необходимо беше на платформата да се поставят малко клони, за да насочи това птиците в посока, че това е започнато гнездо, което те могат да довършат. Нашата работа беше да се качим да сложим "подсетката" под формата на малко гнездови материал от старото разрушено гнездо. Е, сложихме малко повечко, почти направихме основата на гнездото ????, а на следващия ден птиците вече бяха на платформата и започнаха да ремонтират и дострояват. Дано сезонът е успешен за тях!< предишна дивина следваща дивина >