ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

Таралежите през есента
2.10.2018
Таралежите през есента

Дойде есента, а с идването и таралежите се подготвят за зимния сън. Вече би трябвало да имат подготвени убежища, защото става все по-студено и спането на открито не е добра идея.

Много от хората без да се замислят по всяко време на годината преместват таралежи, когато попаднат на тях в градовете, с идеята "да не им се случи нещо лошо". Преместването на таралежи като цяло е лоша идея по всяко време на годината, имали сме неведнъж възможност да го обсъждаме тук на страницата на ДЖ.

През пролетта, лятото и до ранна есен не бива да премествате животни защото е много вероятно да преместите женски таралеж, който е с малки, оставяйки ежетата без майка. Дори преместване на женска заедно с малките не е добра идея, защото от стреса таралежката най-често изяжда малките си.

Може би мнозина ще решат, че ето сега през есента е моментът да преместят еж, понеже вече няма малки, обаче и сега не е добра идея това. Таралежите приготвят зимните си убежища и премествайки таралеж на непознато място, ще го изложите на опасността да няма убежище във вече студените и влажни дни и нощи, докато опознае района, намери подходящо място и изкопае дупка.

В този период от годината е време да си припомним, че взимането на таралеж от природата е оправдано единствено по две причини - ако животното е зле здравословно или ако е твърде дребно.

Смята се, че таралеж с тегло под 600 грама по това време на годината, трудно ще преживее зимния сън. Животни с тегло 500 грама вече са крайно рискови, а можете да видите какви малки ежета от късни таралежила има все пак по това време - малката ДъжДечка пристигна при нас преди 2 дни и тежи само 86 грама. Когато дойде при нас тя вече залиташе от слабост и изтощение. Такова малко еже дори дупка не може да си изкопае за убежище.

Ако намерите малко еженце с тегло под 600 грама по това време на годината, можете да донесете да презимува при нас в Дивите Животни, заедно с малката ДъжДечка, на която и предстои много ядене докато порасне :) Не гледайте еже в домашни условия, освен че е забранено от закона, това не е добре за самото животно. Таралежите имат доста специфики, които като не са Ви известни по-вероятно е да навредите, вместо да помогнете.

Много показателна снимка за сравнение теглото на ежите беше публикувал преди няколко дни един доброволец на чуждестванна организация за лечение на диви животни. Прилагаме и нея, за да се ориентирате за големината и теглото на ежетата.< предишна дивина следваща дивина >