ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

Честита Първа пролет
21.03.2021
Честита Първа пролет

 

Дивите Животни / The Wild Animals

3d  · 

???????????????? Честита Първа пролет и дано тя ни донесе добра година, с осмисляне на много от нещата, които вършим като човеци на планетата Земя ????

След странната зима, пролетта все пак иде. Някои щъркели ще я посрещнат тук, защото не са си тръгвали, а други вече започват да се връщат - първо мъжките, които започват да оправят гнездата, известно време след тях ще дойдат и женските.

Всички знаем поверието, че при първо виждане на щъркел трябва да закачим мартеницата си на дърво или да я оставим под камък, тоест всеки момент на нас ще ни се наложи да свалим мартениците, защото вероятността да видим щъркел тази година се приближава.

Дали обаче не е време да преосмислим традициите в светлината на това, че знанията на човечеството за живия свят са се обогатили от времето, когато традициите са били положени? Има и още нещо - купищата боклуци, безумните тонове боклуци, които ние хората едва в последните години започнахме да отчитаме като сериозен фактор за оцеляването на живия свят и на цялата планета Земя.

На това интересно видео от София виждате как катерица събира мартеници, закачени на дърво. То е заснето далеч преди 1-ви март, а катерицата събира мартеници стояли там поне от предишния март. Тя е женска, подготвя гнездото си за да роди, а в мартениците е видяла мек гнездови материал за постелята на гнездото.

Закачените по дърветата мартеници за жалост са доста примамливи за животните, които с охота ги ползват за гнездови материал. Звучи миловидно, обаче малките в гнездата често си оплитат краката в тези връвчици, докато се движат вътре. Малките растат, крачетата нарастват и оплетените кончета се впиват в тъканите. Резултатът понякога е под формата на изсъхнали крайници, защото впитите конци са спряли кръвообращението им. Проблемът е сериозен, а решението му сме ние хората.

Завързаните на стволовете на дърветата мартеници постепенно ги прерязват, докато стволът нараства. Зловещо затруднение на циркулацията на вещества в кората на дървото. Дори на тънко клонче да завържете, то също ще нарастне след време и ще бъде прерязано.

Голяма част от мартениците съдържат пластмаса и метал и не се разграждат с години, а после имаме микропластмаса в почвата и тровим с нея земята си. Някой ще мръдне камъка и синигерче ще види в кончето подходящ гнездови материал и ето го отпечатъкът на човека върху конкретния живот.

Дори мартениците ни да са от естествени материали, далеч по-читаво решение е да се рециклират, да се използват за друго или просто да се запазят за следващата година.

Да се покажем разумни, пораснали и помъдряли хора и да възпитаваме децата си в светлината на новите знания за света и отпечатъка ни като човеци върху него. Светът сме го променили по много зловещ за природата начин и е редно поне за част от нещата да преосмислим отношението и поведението си.

Генерално решение на вече съществуващите проблеми с отпадъците все още не е намерено, а животни страдат и умират мъчително всеки ден, в резултат от нашите минали действия. Нека поне добавяме колкото се може по-малко към този проблем.

*

Благодарим на автора Кирил Миленов за предоставения нагледен материал!< предишна дивина следваща дивина >