ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

ДИВИНИ < НАЗАД

Мартеници
20.02.2021
Мартеници

Някъде там, във високите треви, между бодливите тръни и гъстите храсталаци, се крият дивите обитатели на света, в който ние човеците сме се настанили удобно, често забравящи за съществуването им.

 

Врабчетата, чийто брой всички забелязваме как осезателно намалява с годините. За жалост причините се крият в нашия човешки свят и човешките ни дейности - повсеместното и често пръскане с препарати против кърлежи и комари, което трови храната на врабчетата, ниското подрязване на храстите, които служат за убежище на врабчетата, и намаляването на подходящите за гнездене места, заради санирането на сградите.

 

Сухоземните костенурки, които изчезват заради масовото им прибиране от природата. Голяма част от тези пленници биват убивани безжалостно, заради измислени лечебни свойства на кръвта им, но и немалка част стават жертва на обичта на хората и биват превърнати в домашни любимци, което ги лишава от нормален живот и ги възпрепятства да се размножават. Много сериозна причина за намаляването на броя на костенурките е и масираното унищожаване на подходящите за тях местообитания заради застрояване. Безжалостно ги мачкаме и по пътищата.

 

Дивите зайци, чийто живот често виси на косъм, но не само заради ловуващите ги хищници. Овчарските и скитащите кучета са огромна заплаха за тях, защото често ги убиват, но не за да се нахранят. Малките на дивите ушатковци много често се откриват на места, където човеци имат достъп до тях - раняват ги при коситба или работа в градината, а и често се случва да решат да ги вземат, защото от незнание мислят, че са изоставени, когато всъщност не са. Мнозина намират нелепата си и мъчителна смърт на пътя, прегазени от човеци.

 

***

 

Можете да се сдобиете с всяка от нашите 6 мартеници срещу минимално дарение от 6 лв. за брой.

 

От понеделник ще ги намерите на място при

 

WishMash

 

(бул. Христо Смирненски 1, пряката срещу пазара на Римската стена)

А поръчките стават от тук:

 

https://tinyurl.com/divimartenitzi2021

 

Поръчаните до 12.00 часа на 21-ви февруари мартеници, ще можете да получите в София в трите ветеринарни клиники Добро хрумване (Изток, Център, Борово) от 22-ри февруари нататък. Поръчаните след 12.00 часа на 21-ви февруари ще Ви очакват в клиниките 2 дни след поръчката.

 

За поръчки извън София (или в София, ако желаете), ще изпращаме по Еконт, с наложен платеж и за сметка на получателя.

 

Ако случайно все още не сте си взели нашия Див календар (вече срещу минимално дарение от 9 лв), който всъщност е една много интересна книжка за четене с 14 страници, можете да научите повече за местата, на които можете да го намерите точно тук: https://tinyurl.com/divak2021adresi

 

За да направите поръчка за доставка чрез Еконт, добавете желаната бройка календари като коментар към поръчката си за мартениците.

 

А при поръчка на над 10 мартеници, ще получите Дивия календар като подарък от нас ????< предишна дивина следваща дивина >