ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Бозайници < НАЗАД

Таралежите в града - обичаме ги и ги убиваме с всичко, което правим

Таралежите много отдавна са неизменна част от градския пейзаж, но понеже са нощно активни животни, доста хора дори не подозират за съществуването им в града и се изумяват, когато срещнат таралеж.

За таралежите, както и за другите диваци, населяващи града, той е и благословия и проклятие. От една страна, в града липсват обичайните хищници, за които таралежът е храна в природата, и това позволява доста добро нарастване на числеността на вида. От друга страна, в града има опасности, които липсват в дивото - концентрация на автомобили и улици, поради което таралежите често пострадват, всевъзможни боклуци и достъп до човешка храна, която е изключително вредна за таралежите. 

Хората, които обичат таралежи, често си позволяват да ги преместват на вилата или в гората, поради своето убеждение, че градът не е подходящо за таралежи място. В порив да им помогнат, човеците доста често оставят малки ежета без майките им, защото таралежът, който преместват, дори не знаят дали е мъжки или женски. 

Лесния достъп до гнездата на таралежите пък, обрича много бебета ежета на нагушкване и пленяване, което и в двата случая най-често води до бързата им смърт. Ако майката таралеж завари гнездото променено и пипано или малките опипани с миризма от друго същество, най-често тя изяжда малките си или просто ги изоставя. Гнездата са в тревни площи, много често дворове на детски градини. Ако забележите такова гнездо, добре би било да оградите мястото и да сложите предупредителни знаци там да не се пипа и да не се коси тревата. Само така можете да им помогнете реално.

Косенето с тримери се нарежда сред основните причини за тежки травми на таралежите в града. Таралежите спят дълбоко и доста често не се отместват при приближаването на шума от тримерите към тях. В резултат на това те буквално биват посечени и получават смъртоносни дълбоки рани. 

Пръскането на тревните площи с препарати против кърлежи също е сред основните опасности. Таралежите биват напръскани докато спят в тревата и отровата прониква през кожата, а ако не поемат отровата по този начин, я поемат вътрешно, като ядат напръсканите бръмбари.

Автор на текста: Любомила Кривошиева