ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Бозайници < НАЗАД

Язовец в населено място

Да срещнеш язовец в населено място е доста необичайно, но не защото те не се срещат изобщо в населените места. Просто язовецът е нощно активен и доста потаен. Страни от хората и дори нощно активни хора е малко вероятно да го срещнат, защото изключително чувствителният слух на язовеца го предупреждава отдалеч да бяга при приближаване на човек. 

Язовци в непосредствена близост до населените места има и някои от рутинните пътечки, които язовците извървяват всяка нощ, често включват и навлизане в самите населени места.

Язовецът е изключително консервативно животно по принцип. Рутината на навиците за него е от съществено значение и целия му свят е концентриран около язовината, за която се грижи с педантична отдаденост. 

Противно на всичко, което уж знаем за този вид, язовците не са самотници, а обичайно живеят на семейни групи, наречени кланове. Както във всяко семейство, обаче, отделните личности в него имат взаимоотношения и се случва да има предпочитания на някой към някого и дори тежки семейни свади. В резултат на това понякога някой член на клана бива изгонен за известно време или завинаги.  

Напускането на язовината, в която е концентриран живота на един язовец, е доста стресиращ момент и животните са изключително объркани, когато не могат да се върнат в родната язовина. Такива единични язовци обикновено се заселват в близост до клана, като използват някой страничен тунел на язовината, но някои направо правят своя отделна язовина и заживяват в нея. Понякога изборът на място за язовина е необичаен и тя се изкопава под плоча на изоставена къща или помощна постройка в двор с къща например. Тогава близостта на язовеца става осезаема за човеците, защото мястото постепенно започва да се променя, когато язовецът си прокопава допълнителни тунели и дупки и купчини пръст се появяват изневиделица на неочаквани места.

Язовецът е изключително незлобливо животно и няма да навреди по никакъв начин на домашни животни, но доста често градините наоколо биват буквално опустошени, защото язовецът копае в тях за земни червеи или просто изпомачква растенията.

През деня да се види язовец е доста рядко явление и това е почти сигурен признак, че животното има здравословен или някакъв друг проблем.

Автор на текста: Любомила Кривошиева