ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Бозайници < НАЗАД

ТАРАЛЕЖИ с хориоптоза (вид краста)

Таралежите в града често страдат от краста. Тя се причинява от няколко вида специфични дребни кърлежи, които се вкопават в кожата. Различните видове крастни кърлежи паразитират върху различни видове или типове животни, някои и по човека. Крастата "избухва" върху едно тяло, когато то е с влошена имунна система.

 

Защо градските таралежи доста по-често са с краста от тези в дивото?

 

Възможно е тези в дивите райони просто да не ги намират хора, иначе също да боледуват. Освен това там има хищници, които при влошено здравословно състояние на таралеж, ще го хванат по-лесно и изядат.

 

В града обаче има един фактор, който категорично влошава имунитета на таралежите и това са боклуците, с които се хранят. Храната има пряко отражение върху организма. Знаем го за нас хората, но често го забравяме, когато става въпрос за животните.

 

Таралежът е насекомоядно животно. Това не означава, че не яде абсолютно нищо друго, а просто че в храната му е нужно да преобладават насекомите. В града това е доста по-трудно, защото насекоми няма в такова голямо изобилие, както в дивото. От друга страна, таралежите имат лесен достъп до човешки храни до контейнерите за боклук и гранули за кучета и котки, които хората оставят, за да хранят бездомните животни, а те като състав не са предвидени за насекомоядно животно, предвидени са за съвсем различен тип организми - на хора, кучета и котки.

 

Огромен проблем е това, че веднъж привикнали да ядат човешки отпадъци и гранули за котки и кучета, таралежите търсят тези неспецифични за техния вид храни, въпреки че са вредни за тях, свикват къде ги намират и идват редовно, като понякога престават да търсят естествената за тях храна, имайки наготово другата леснодостъпна. В дългосрочен план тези неспецифични храни увреждат органите и понижават имунитета, водейки уверено организма на таралежа към болести.

 

За таралежите се продават специфични храни, които съдържат насекоми и не са вкусни за други видове животни, така че ако оставяте от тях за таралежите, котки и кучета няма да ги ядат. Някои от храните се разтварят с малко топла вода да омекнат, например гранулите за таралежи, а има и пастети. При вече привикнали с другата храна таралежи обаче, това едва ли ще сработи, а може и да сработи, но да отнеме доста време.

 

Качествени таралежски храни се купуват от чужбина, на българския пазар има само 3 вида и то не особено качествени откъм съдържание, но усилието да поръчаш специализирана храна си заслужава, някак е различно когато знаеш, че храниш с подходяща храна и не вредиш. ????

 

Добре би било и хората да не използват химически препарати за борба с насекомите в домовете и офисите си, а натурални средства. Голяма част от отровените с химически вещества насекоми излизат навън, умират там и биват изядени от таралежи, котки и птици, заедно с отровата в тях. Изводът за последствията от това можете сами да си го направите.