ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Влечуги < НАЗАД

Змиите в града

Змиите са удивителни същества - грация, която покорява вниманието. Потопиш ли се в света на тяхното поведение и особености, оставаш запленен завинаги. Те са тихи и ненатрапчиви и е напълно нормално да ги има в града, който изобилства от основната им храна - гризачите.

Иронията е, че хората правят какво ли не да се отърват от гризачите, а в същото време фанатично изтребват съществата, които основно биха могли да помогнат за намаляване числеността им.

Змии в града винаги е имало и ще има и няма нищо опасно от тяхното присъствие тук. Не гонят хора, за да ги нападат и хапят, не ядат деца и котки, не търсят контакт с човека изобщо. При среща със змия, змията бяга. Защитава се единствено ако я настъпиш или искаш да я хванеш, нормално е, всяко живо същество се защитава като е в опасност.

Необяснима е нетърпимостта, с която човекът реагира на гледката на змия. Тази нетърпимост не почива на никаква разумна основа, но за нея плащат с живота си множество животни. 

В града се срещат няколко вида змии и няма никаква нужда да се изтъкват полезни за човека техни качества, за да може той да преглътне мисълта за змиите в града. Тези животни имат също толкова право да същесвуват и да са навсякъде, колкото и ние човеците. 

Изумително е колко много сигнали се получават от граждани за забелязани тук или там в града змии. Всъщност, няма никаква причина да се местят тези животни, само защото някой не може да се пребори с ирационалния си страх и няма никакво значение дали змията е била забелязана в двор на детска градина, например, защото змиите не ядат деца и дори не ги хапят. Те винаги бягат.