ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Язовчето Горан
Язовчето Горан

Излизаш от вратата на къщата си и намираш бебе. От къде е дошло, кой го е донесъл, защо го е оставил, какво му е... това са въпросите които се блъскат в главата ти и не на последно място, то има нужда от помощ, но каква точно?!...

Горáн е намерен пред вратата на селска къща. Той е във възраст, в която е немислимо да е извън бърлогата. Току що е отворил очичките и още дори не пълзи много добре, камо ли да ходи и на собствен ход да стигне до портата на къщата. Вероятно е пренесен до там от друго животно - не е ясно дали майката го е местила и и оставила по неясна причина или друго животно го е грабнало и носило и зарязало там. Възможно е и да е изоставен от майката, заради здравословен проблем.

Благодарение на наши приятели от организация за спасяване на кучета и котки, малкият звярчо по спешност бе транспортиран до Дивите Животни, за да го поемем.

Изключително дехидратиран, вял и отпуснат, нахапан от пълчищата бълхи и с ниска телесна температура, Горан е на ръба на живота. Не се храни добре, не се изхожда съвсем регулярно, изобщо битката за неговия живот е сложна. 

Той е несъмнено вълшебно сладко бебе, но ако погледнем извън това, той е едно бебе на ръба на живота, при това язовецът е доста специфично животно.

Допълнителен проблем е и това, че няма да расте сред други язовци и това го обрича на опитомяване, но ще видим как ще се развият нещата, за момента просто гледаме да оживее.

Язовецът е нощно животно и е обект на жесток лов. Язовецът и лисицата са животните които се ловуват по най-бруталния възможен начин, кучетата ги извличат от дупките им и ги ръфат зверски, докато ги умъртвят, при което и самите кучета доста пострадват. 

Ловуват го с оправданието, че опусташава градини на къщи, защото яде предимно плодове, зеленчуци, грудки и корени. По тази причина го смятат за ВРЕДЕН ДИВЕЧ. Добре известния етикет "Което ми пречи е вредно" с лекота се лепва и на това животно и бруталните човеци зверове имат вече документално основание да се насладят на зверствата си спрямо него. Интернет изобилства с видеоматериали по темата, ние ще ви ги спестим тук. 

Ловният сезон за язовци е от 1 август до края на февруари, но не сме толкова наивни да смятаме, че всички ловци се съобразяват с тези срокове. 

Отделно от лова, язовците често стават жертви по пътищата. Те са нощни животни и пресичат пътища в търсене на храна. Обикновено шофьорите ги виждат в последния момент или смятат, че животното ще се измести докато автомобилът стигне до него. 

***
Ако имате желание да ни помогнете по някакъв начин за Горан или въобще като цяло за нашата дейност, можете да видите начините тук:  http://wildanimals.bg/donation

Да дарите средства е най-бързият и лесен начин. Освен по банков път, в някоя от касичките ни в различни обекти, чрез ePay или PayPal, това може да стане и чрез смс с текст DMS DIVITE на кратък номер 17 777.

Ако имате желание да ни помагате с транспортирането на пострадали животни, попълнете форма за доброволец тук: http://wildanimals.bg/volunteers

Ние се издържаме само от дарения и функционираме само чрез доброволци. Всяка помощ е добре дошла. 

За жалост все още нямаме наше си място, наш спасителен център. Приютени сме при нашите приятели във ветеринарна клиника Добро хрумване. Действаме по това да получим терен за ползване от Столична община, но години вече чакаме. 

Ако имате подходящ голям парцел в област София със селскостопански постройки, далеч от къщите на хората, моля обмислете варианта да ни помогнете като го отдадете под наем за временно ползване или да го закупим при облекчени условия.< Предишен случай Следващ случай >