ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Съкровище с тегло 10 грама
16.09.2021
Съкровище с тегло 10 грама

Когато се излюпят, сухоземните костенурчета обичайно остават няколко дни в почвата, след което разравят и излизат на повърхността. Скоро след това те отново трябва да се заровят за зимния сън, и ще излязат чак напролет, когато времето се затопли.

 

В периода след излюпването те са изключително уязвими, защото черупката е мека. Голяма част от костенурчетата не оцеляват, защото са много мънички и са лесно достъпна храна за други животни, но в дивата природа това е естествен процес.

 

Често се случва, обаче, по време на разходка куче да надуши и разрови гнездото, да нагризе яйцата и малките костенурчета. Наблюдавайте животните си по време на разходка и ако твърде много се ангажират с ровичкане на някое място, не им позволявайте да унищожават дивачета. Домашните ни животни (кучета и котки), както и скитащите потомци на домашните кучета и котки, не са част от природата и тяхната намеса в нея не е част от естествения отбор.

 

Ако намерите миниатюрно костенурче на обичайно за костенурки място, не го взимайте за домашен любимец в порив да го "спасите". Да "спасиш" някого от това, което е напълно нормално за неговия вид и поведение, изобщо не е спасяване, а пленяване. Истинският живот на костенурчето е в дивото, въпреки опасностите. Ако се чудите дали мястото е обичайно за костенурки, консултирайте се с Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки и те ще Ви посъветват за конкретния случай как да постъпите.

 

Освен че законът забранява задържането и отглеждането на нашенските видове костенурки в домашни условия, така най-често хората повреждат костенурките, вместо да им помогнат, и често го осъзнават години след това, ако въобще го осъзнаят.< Предишен случай Следващ случай >