ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Люспа, лицето на хориоптозата
10.10.2018
Люспа, лицето на хориоптозата

Вчера ви показахме малката ежка Люспа, която е тежко засегната от хориоптоза (вид краста). Показахме ви я обаче от "хубавата" и страна.. Днес ви показваме малката Люспа, лицето на хориоптозата и тежките поражения, до които води тази паразитоза.

Хориоптозата се причинява от кърлежчета, които се вграждат в кожата и ядат от нея. Първоначално се вижда само нещо като пърхут измежду бодлите или отдолу на коремчето, където е само козина.

Постепенно бодлите оредяват, кожата се втвърдява и става на твърди крусти, а пърхутът вече става на големи люспи. Падат бодлите, козината и цели парчета кожа. Сърбежът е непоносим, кожата се разранява и цепи, раните обхващат все по-голяма част от тялото. Животното изпитва затруднение да се движи, ако засегнатият участък е на корема или отстрани, то вече трудно се свива и не може да се пази от хищници.

С напредването на болестта, животното изпитва ужасяващ глад, понеже организмът се опитва да си набави липсващите на отслабващото тяло вещества. То трескаво се движи, гонено от сърбеж, болка и глад. Гладът е толкова голям, че животното хапе всичко, до което се доближи, с надежата че е храна. Да се пази от опасности вече изобщо не му е на дневен ред. Гладът и болката са на дневен ред.

Опаразитените с хориоптоза таралежи не могат да заспят зимен сън. Организмът ги подтиква да излизат и търсят храна дори с идването на зимата. Абсолютно всички таралежи, които сме получавали посред зима, освен ако инцидентно не ги е изкопал някой от зимната бърлога, са били с тежка хориоптоза.

Лечението е трудно и продължително и самото то може да убие отслабения вече организъм. Не се започва веднага лечение на хориоптоза, а първо се пристъпва към укрепване на организма. Не се препоръчва таралеж да се лекува по стандартния начин за кучета и котки, това просто би убило животното. По тази причина е важно животното да стигне до някой, който разбира от лечение конкретно на таралежи.

Ако намерите такъв таралеж, моля обадете се да измислим как да стигне до нас - 0988 79 79 86. Не предприемайте лечение и не задържайте животното при себе си. Понякога дори часовете забавяне са фатални.< Предишен случай Следващ случай >