ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Капка
11.03.2021
Капка

Капка е гълъб, обикновен градски обитател. Преди някакво време е паднала в нещо мазно и перата са се омазнили, но не много драматично. Можела е да лети след това, но... само когато е сухо времето.

Омазнените пера губят свойството си да не пропускат водата надолу. Те вече не са този плътен щит срещу течности, който пази пуха отдолу да не се намокри, а той топли тялото. Когато водата не спира върху перата, а намокря пуха, се нарушава терморегулацията на тялото.

Отделно от това, когато самите пера се намокрят, те не само стават много тежки, но и слепени, разрошени и неподредени. В крайна сметка в полет те вече не са едно плътно крило, под което въздухът минава и се завихря по определен начин, за да се движи тялото във въздуха, а самият въздух минава през тях и птицата не може да лети по нормален начин. От степента на повреда на перата зависи колко точно ще може да лети и как. И макар да изглежда, че перата при птиците са нещо като космите на човека, всъщност за тях перата са нещо далеч по-важно и от жизнено значение.

В случая с Капка, при дъждовалежа тя е подгизнала и вече е била в невъзможност да се вдигне от земята. Единственото, което е можела да направи, е да се тикне в някой ъгъл на земята до блока, в неуспешен опит да остане незабележима за хищниците (виждате на малката снимка).

Капка няма заболявания, но ще остане при нас докато смени абсолютно всичките пера с нови и неповредени. Ще побутнем процеса с подходящи витамини, разбира се, но все пак това ще отнеме поне месец.

***

За Капка и за всички останали диви и недиви същества от всякакви видове и възрасти, можете да ни помогнете със средства за лечението им, но далеч по-важно в момента е да ни помогнете със средства за изграждане на нашата Дива болница за животни от всички видове, защитени и незащитени. Това е нашата голяма цел и единственият начин да продължим да съществуваме и да се развиваме в полза на дивите животни.

"Дивите Животни" е неправителствена организация, издържаме се само и единствено чрез дарения и трудно събираме големи суми. За изграждане на основните необходими съоръжения и инфраструктура в една дива болница (спасителен център за диви животни), сме преценили че сума от 150 000 лв би трябвало да е достатъчна. Към момента сме събрали около 20% от нея и бавничко действаме по осъществяването на проекта. Ако желаете да се включите с помощ, това са начините:

БАНКОВА СМЕТКА

IBAN: BG59 UBBS 8888 1000 6341 66

BIC: UBBSBGSF, ОББ АД

Титуляр на сметката: Фондация "Дивите Животни"

Основание за плащане: Дива болница

PayPal: wild@wildanimals.bg

ePay: wild@wildanimals.bg, КИН 2235391913

Можете да се абонирате да ни подкрепяте и месечно с смс на DMS DIVITE на номер 17777, стойността на един смс е 1 лев. След първоначалния еднократен смс, ще Ви бъде предложено да се абонирате за 2 или 5 лева месечно. Така ще ни помагате с по-малки суми, но редовно. Това ни осигурява относителна финансова стабилност и е изключително ценно за нас.

Благодарим Ви! ❤< Предишен случай Следващ случай >