ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Майка таралеж и нейните малки
Майка таралеж и нейните малки

Естествено, всяко правило си има изключения, но е важно да имаш знанията за дадения вид, за да прецениш нещата и да можеш да действаш по-адекватно спрямо обстоятелствата и изненадите, които те ти поднасят ????


Известно ви е, вероятно, информирала съм ви не веднъж, че при най-малкото притеснение има огромна вероятност майка таралеж да изостави или убие малките си. Това си е известно правило в света на хората, които се грижим професионално за таралежи. Обаче, както вече споменах, възможни са изключения ????


Това е таралежката Вбесия. Гнездото с малките и бе разбутано неволно при косене и тя първоначално избяга. После бе заловена, а малките прибрани и по наше настояване ги държаха отделно, за да не нарани майката малките.


Вбесия обаче, е таралежка терминатор. Беше изключително неспокойна, прегризваше щайги, кашони и всичко, в което бе оставена, докато дойде при нас семейството. Накрая се наложи да я сложат в бидон.


Когато пристигнаха, видях колко е трескаво неспокойна и реших да пробвам да я събера с малките, защото предположих, че търси тях. Разчитах на това, че вече са попораснали, с бодли, и най-лошото което можеше да се случи, е да ги изблъсква и да не ги приема. В по-голяма възраст вероятността да убие малките си е по-малка.


Беше вълнуващо да я наблюдавам как ги прибира грижовно към себе си, вече успокоена. Вече няколко дни са си заедно и тя продължава да си ги кърми.


Та тъй, Вбесия си запази малките и няма да се наложи да доотглеждаме ние. Само трябва да ги изчакаме до момента, в който станат самостоятелни и естествено се отделят от нея.
 < Предишен случай Следващ случай >