ПОМОГНИ ЧРЕЗ
SMS С ТЕКСТ:
DMS DIVITE
НА 17 777
стойност 1.00 лв.
Foundation BG | EN
ПОМОГНИ НИ
начало ДИВИНИ НИЕ ДИВАЦИТЕ Организацията Екип диви хора Проекти и програми Дарители и партньори Събития Медийно представяне ВКЛЮЧИ СЕ Дари Стани доброволец Подай сигнал СЪВЕТИ Бозайници Птици Влечуги Земноводни Риби Други ЗАКОНЪТ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ГАЛЕРИЯ КОНТАКТИ пациенти
КОНТАКТИ  ГАЛЕРИЯ  ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ  ЗАКОНЪТ  СЪВЕТИ   ВКЛЮЧИ СЕ   НИЕ ДИВАЦИТЕ   ДИВИНИ 
ПОДАЙ СИГНАЛ:
wild@wildanimals.bg 0988 79 79 86
Помогни чрез SMS С ТЕКСТ
DMS DIVITE на 17 777
(стойност 1.00 лв.)

Диви пациенти < НАЗАД

Таралежчета от близо и далеч
04.10.2021
Таралежчета от близо и далеч

Прииждат от близо и далеч бодливите малчовци ????

 

Както всяка година, нека и сега повторим защо се налага да се погрижим за малките късно родени есенни ежелинчета.

 

Научно доказано е, че ежета с тегло по-ниско от определен праг не оцеляват през зимния сън. Повечето дори не успяват да заспят, а дори да успеят, ресурсите на тялото да поддържа зимния сън, в един момент приключват и ежето или се събужда и излиза посред зима, или изобщо не се събужда никога повече, а умира в съня си.

 

Много малка част от ежите с ниско тегло успяват да преживеят до пролетта, но умират малко след като се събудят, защото самото събуждане вече изразходва и последните им енергийни запаси.

 

Данните за минималното достатъчно тегло, които ползваме, са от проучвания във Великобритания, където този праг е 450 грама, но климатът е по-мек от нашия, така че ние приемаме 500 грама като праг за таралежите в България.

 

Късни бебета ежи винаги е имало и те загиват. Това е нормално в природата, по принцип, и е част от естествения отбор. Защо да ги спасяваме, тогава?

 

В днешния ни човешки свят огромен брой ежета загиват по причини, които не са част от естествения отбор в природата - автомобилите и пътищата, шахти, отпадъци от човешката дейност, скитащи котки и кучета и други. По тази причина е важно да се спаси поне малка част от тези, които реално може да бъдат спасени, ако не заспиват зимен сън, а преживеят зимата хранейки се и растейки.

 

За организма на таралежа не е проблем да не заспи зимен сън. Ежите, обаче, са защитен вид, и прибирането им в домашни условия не е позволено от закона. Освен това, те се нуждаят от специализирани грижи през това време, за да може да се обезпаразитяват както трябва и да се хранят с конкретни подходящи за вида храни.

 

Поради всичките тези причини, наесен ние приемаме дребосъците с тегло под 500 грама, които да презимуват при нас и да посрещнат пролетта живи и здрави.

 

***

 

Ако искате да сте част от тази грижа и да ни помогнете в нея, можете да дарите средства или да закупите специализирани храни. Не всички храни, обявени като подходящи за ежи, всъщност са такива. Малка част от храните отговарят на определените като здравословни и се налага да ги поръчваме от чужбина, няма ги на нашия пазар.

 

(Храненето с котешки гранули, което мнозина правят, е вредно за организма на ежите в дългосрочен план и уврежда органите им.)

 

Ако желаете да дарите средства, това са начините:

 

БАНКОВА СМЕТКА

IBAN: BG59 UBBS 8888 1000 6341 66

BIC: UBBSBGSF, ОББ АД

Титуляр на сметката: Фондация "Дивите Животни"

 

PayPal: wild@wildanimals.bg

 

ePay: wild@wildanimals.bg, КИН 2235391913

 

Ако можете и искате да поръчате храни за нас от чужбина (Великобритания), пишете в съобщенията и ще дам конкретните, които ползваме.

 

Също можете да ни помогнете с консумативите. Ползваме много кухненска хартия, памперси тип чаршаф (всякакви размери), поларени одеалца (всякакви размери), хавлиени кърпи ползвани, но запазени.

 

Дарения в натура можете да оставите за нас в някоя от трите ветеринарни клиники Добро хрумване.

 

Бодливи благодарности от нас! ❤< Предишен случай Следващ случай >